În sezonul rece, sistemul imunitar poate fi slăbit, iar copiii sunt mult mai expuși. Carențele de vitamine și minerale apărute din cauza alimentației necorespunzătoare și lipsa odihnei sunt numai două dintre cauzele responsabile pentru răcelile de sezon; răceli care acum ne sperie mai mult ca oricând. De aceea alimentația joacă un rol esențial, ba chiar pe lângă prevenția împotriva noului virus este următorul pas de care trebuie să ne îngrijim. Și când aflăm câte beneficii au legumele asupra corpului nostru, dăm iama în piețe. Dar iată că și acestea funcționează după niște reguli. Cum carnea nu ar trebui consumată lângă cartofi, așa nici roșia nu poate fi alăturată castravetelui.
Potrivit principiului Ayurveda, care se bazează pe armonie între corp și minte cu scopul de a reduce stresul, anumite alimente nu ar trebui combinate, unele la care chiar nu ne-aș aștepta. Ayurveda este o știință antică indiană de vindecare holistică ce însemană ”știință a vieții”. Distinct de modul de consum occidental, principiul Ayurveda se bazează pe gust, energie și echilibrul corpului.
Conform acestuia, nu este surprinzător că avem atâtea cazuri de indigestie, ce pot fi cauzate adesea de combinațiile nereușite de alimente. Fiecare produs are un gust, o energie și un efect post-digestiv, iar amestecarea greșită de alimente cu energii radical diferite poate copleși agni, un element care reprezintă focul digestiv. Acest lucru poate provoca fermentare, gaze și acumulare de toxine. În lista combinațiilor proaste regăsim, de exemplu:
Eșecul acestei ultime combinații, cea mai întâlnită pe mesele noastre, se explică prin faptul că roșia este un fruct, în vreme ce castravetele e o legumă. Chiar dacă îmbinarea lor face minuni într-o salată, nu au același timp de digestie. Castravetele este digerat mai rapid, în vreme ce roșia mai lent și ar avea drept consecință disconfortul digestiv și durerea în regiunea abdominală. Această teorie a unei combinații bune sau rele de produse este coroborată de medicul nutriționist Molly Knudsen.