Salariul minim ar putea crește în 2022. Cu ce sumă susține Marcel Ciolacu: „Propunerea a venit de la IMM-uri”

de: Stan Nicu
05 04. 2022

Salariul minim ar putea crește în 2022. Cu ce sumă susține Marcel Ciolacu: „Propunerea a venit de la IMM-uri”. Acesta a precizat că majorarea ar putea avea loc chiar în 2022. În plus, șeful PSD a anunțat că în această săptămână ar putea fi adoptat pachetul de măsuri pregătit de executiv care cuprinde vouchere destinate persoanelor cu venituri reduse și chiar facilități pentru transportatori.

Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim ar putea crește din nou în acest an. Cu cât?

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că Executivul a primit o propunere din partea IMM-urilor pentru creșterea salariului minim cu 200 de lei.

„Eu sper ca în această săptămână să primească toate avizele și să intre. Ați văzut totuși flexibilitatea Guvernului de a face ședințe de Guvern în fiecare zi. Sunt toate măsurile, cu tichetele de masă, unde trebuie să vorbim și cu partenerii sociali, pentru că tichetele de masă știți bine că sunt suportate în zona privată și trebuie să vorbim cu partenerii sociali, este și o propunere din partea IMM-urilor, dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, atunci acei 200 de lei să nu fie impozitați cu CAS. Toate aceste discuții nu se fac într-un glob nici la Parlament, nici la coaliție, nici la Guvern. E o discuție și cu partenerii sociali. Părerea mea e că oricum trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Salariul minim a fost majorat la 1 ianuarie 2022

Șeful PSD a mai precizat că salariul minim ar putea fi majorat începând chiar din acest an: „E o discuție să avem de anul acesta. V-am zis, această propunere a venit din zona IMM-urilor”.

Salariul minim brut s-a majorat de la 1 ianuarie cu 250 de lei, până la la 2.550 de lei. De asemenea, Marcel Ciolacu a mai spus că „cea mai importantă ordonanță în acest moment este ordonanța cu prețurile la materialele de construcții”.

Planuri pentru ajutorarea românilor

„Multe au fost discutate în spațiul public, cele cu voucherele, vedem cum facem la transportatori, reducere pentru anumite accize și distribuitori, toate intră în acest pachet, Sprijin pentru România, unele au fost deja convenite în coaliție, unele vor avea o componentă, aproape 17 miliarde de lei, din acestea vreo 7 miliarde vor fi pe fonduri europene. Categoric, să vedem din exercițiul financiar trecut cu 2 plus 1, unde știți că absorbția este de aproape 54%, față de media europeană, care e aproape de 65%. Toate aceste lucruri le terminăm de discutat și astăzi la ora 13, rămânând unele pentru perioada următoare, important este să le luăm cât mai repede.

Cea mai importantă ordonanță în acest moment este ordonanța cu prețurile la materialele de construcții. Toată România este blocată la investiții din cauza acestor scumpiri la materialele de construcții care nu este datorată vreunei guvernări, ci unui război tembel în Ucraina. Părerea mea e că prioritatea unu este această ordonanță și trebuie introdusă în ședința de Guvern, apoi măsurile, în funcție de cum se ordonează”, a mai spus Marcel Ciolacu.