Salariu minim de 3.800 de lei în România?! Explicațiile unui analist financiar

de: Ștefan R. Apostol
20 04. 2023

În 2022, în urma unui consens european, Uniunea Europeană lansa o nouă directivă cu iz social, prin care impunea statelor membre o majorare progresivă a salariului minim pe economie, până în 2026. State, precum România, se confruntă cu mari probleme și cu creșteri din pix a salariilor, trecând peste etapele prevăzute de directiva UE. Așa se face că azi politicienii vorbesc de un salariu minim de 3.800 de lei în România, dar cu ce implicații și efecte la scară mare în economie, conform explicațiilor date de un analist financiar.

Directivele UE și implicațiile sale pe plan local

Directiva UE de majorare treptată a salariului minim pe economie, în anumite condiții, în parte din statele europene nu au fost și nu sunt probleme cu implementarea.

Pe de altă parte, mai ales acolo unde primează doar interesul politic și propaganda preelectorală, aceste modificări făcute forțat și artificial ar putea da peste cap un întreg sistem bugetar, cum este cazul României.

Vezi și: Cât de mic este salariul minim în România, comparativ cu alte țări din UE. Ce taxe sunt în țară

Putem avea un salariu minim de 3.800 de lei în România?!

Conform unui analist financiar, putem vorbi de un salariu minim de 3.800 de lei în România, dar numai dacă impactul bugetar este bine stabilit și poate fi acoperit din colectarea coerentă și corectă a contribuțiilor românilor către stat.

În caz contrar, spune analistul, „dacă o faci din pix, fără un minim studiu de impact, s-ar putea să te trezeşti că, în loc să încasezi mai mult la buget, vei trimite contingente tot mai largi de salariaţi în economia subterană, să fie plătiţi la negru.

Vezi și: Cu cât va creşte, de fapt, salariul minim din 2024. E directivă de la Consiliul Economic Social

Conform unor surse politice, preluate de Realitatea TV, Marcel Ciolacu și colegii săi de partid ar fi pus presiune pe membrii coaliției de guvernare să crească salariul minim pe economie, neținând cont de recomandările din Directiva UE, cu alte cuvinte au forțat lucrurile, iar asta ar putea avea un efect de bumerang, în contextul în care criza economică a afectat bugetul, iar rata inflației nu dă semne de scădere în acest an.

Conform predicțiilor, nici 2024 nu va fi un an al redresării definitive, iar noile majorări care ar putea aduce un salariu minim de 3.800 de lei în România ar avea loc anul viitor. Același analist, întrebat de Realitatea TV dacă acest desiderat electoral este posibil, a răspuns:

„Dacă vrei cu adevărat să susţii creşterea salariilor din România, ar trebui, tu stat, să reduci taxele pe muncă în condiţiile în care mai mult de jumătate din ce câştigăm se duce la stat (incluzând aici şi tva şi accize)”, a explicat Adrian Negrescu.

„Politicienii vor face totul pentru a forţa o majorare”

Deși toată lumea și-ar dori un salariu minim majorat, realitatea este că totul este forțat și fără o bază fiscală reală, ceea ce ar putea duce la o și mai mare presiune pe contribuabili, fie persoane fizice, fie persoane juridice, iar o concluzie finală a aceluiași analist spune că:

„Un lucru este sigur, atâta timp cât salariile bugetarilor, ale demnitarilor, vor fi calculate în funcţie de creşterea salariului minim, politicienii, cei aflaţi la frâiele administrative ale acestei ţări vor face totul pentru a forţa o majorare, ignorând, ca de obicei, ideea de dialog social și de consultare cu mediul de afaceri”.

Vezi și: Creşte salariul minim în România? Anunţul aşteptat de români: ajunge la 1.000 de euro pe lună

Deși PSD anunța prin vocea ministrului Marius Budăi potențiale majorări salariale, întrebat de la ce dată ar putea avea loc, acesta declara că „Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare. Am făcut odată imprudența să dau o valoare și tot timpul vor fi comentarii.” Cu alte cunvite, nici Marius Budăi nu a putut confirma concret că vom avea un salariu minim de 3.800 de lei în România, dar Premierul Ciucă a vorbit recent de un așa-zis plan de austeritate care ar trebui să acopere găurile din buget prin anumite tăieri.