Salariu minim 2021. Câți bani vor lua românii. E o schimbare radicală la calcule
Începând cu 2021, salariul minim pe economie va fi stabilit în funcție de valoarea coșului minim de consum.
Cât va fi salariul minim pe economie în 2021. Câți bani vor lua românii
Actul normativ a intrat în vigoare în 17 august, după ce parlamentarii au adoptat o lege prin care se dorea stabilirea unei modalități efective de calculare a salariului minim pe economie, prin raportarea la coșul minim de consum.
Din cauza sesizării, Curții Constituționale (CCR) cu o obiecție de neconstituționalitate, adoptarea și oficializarea schimbărilor nu au fost simple. Curtea a decis, însă, că propunerea legislativă este conformă cu legea fundamentală. Astfel, salariul minim, va fi stabilit în viitor, în funcție de coșul minim de consum, acum că sunt elemente concrete de calculare a valorii acestuia.
Legea intrată în vigoare în 17 august
După ce a fost publicată în Monitorul Oficial în 14 august, ”Legea nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar” a intrat în vigoare în 17 august, potrivit avocatnet.ro.
Coșul minim nu reprezintă ceva nou după cu, reiese și din numele actului normativ. Noutatea este că, acum există o instituție care va calcula anual valoarea coșului minim, Institutul Național de Statistică și există o anexă ce stabilește, clar, metodologia de calcul a coșului.
În felul acesta, pentru un trai decent, din anul 2021, salariul minim se va calcula, în principal, în baza coșului minim de consum.
De ce se va ține cont la stabilirea valorii minime a coșului
Metodologia actuală stabilește o listă cu produsele/serviciile de bază necesare unei familii și prevede cantitatea necesară, însă fără a prevedea un preț (în felul acesta, se lasă libertate pentru luarea în considerare a fluctuațiilor prețurilor, fără să fie necesară o modificare constantă a metodologiei).
Un aspect pozitiv al acestui proiect este că acesta nu conține doar acele produse/servicii strict necesare supraviețuirii. Acesta ia în considerare și nevoia de educație continuă a unui adult sau nevoia de vacanțe.
Se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani, la stabilirea valorii minime a coșului.