Salariu de sezon de 8.000 de lei net fără facultate, dar oamenii nici nu vor să audă de el! Locul de muncă de care tinerii se feresc, chiar dacă salariul este destul de atractiv. Un antreprenor a ajuns să se plângă că nu găsește muncitori. Se lucrează 8 ore pe zi, însă job-ul nu este de interes!
În Italia, salariile variază foarte mult de la o provincie la alta, însă veniturile angajaților pot fi diferite și în funcție de tipul de muncă prestată. Cele mai mari salarii sunt la Milano, iar cele mai mici venituri le au muncitorii din Rieti, regiunea Lazio. Cu toate că salariile sunt mult mai mari ca-n România, italienii nu prea se înghesuie să meargă la muncă.
Un antreprenor din Portofino, Italia – „Calata Marconi”, a declarat că nu găsește lucrători sezonieri pentru cele 3 luni de vară. Lunar, acesta oferă 8000 de lei, însă mulți tineri nu sunt încântați de program. Din păcate, multe altfel de localuri din Italia se confruntă cu lipsa de personal. În prezent, mulți caută locuri de muncă care le oferă cazare și mâncare.
Vezi și: A scăzut salariul mediu net în România la început de 2024. Suma nu este de neglijat
Mauro Evangelista deține un restaurant de ani buni, iar în fiecare an caută muncitori pentru sezonul turistic din vară. Momentan, el nu a primit niciun cv, însă mărturisește că nici nu are de unde alege lucrători. Dintre toate persoanele care au vrut să se angajeze, doar una singură a rămas la restaurantul lui. De precizat că pentru aceste job nu este nevoie de studii superioare!
„Nu cred că este o problemă legată de bani. Salariul este de aproximativ 1.600 de euro net, apoi există și al 13-lea salariu, lichidarea și, în plus, bacșișul care contează mult, dar tinerii nu mai vor să lucreze seara. În trecut, primăvara primeam în medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau să vină să lucreze.
Unii erau tineri calificați, alții mai puțin, citeam și selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este așa. Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de acest job, probabil le complică prea mult viața, vor să fie liberi seara și în timpul weekendului; odată nu era așa”, a declarat antreprenorul, scrie La Repubblica.
„Probabil este şi o problemă legată de mentalitate. Realist vorbind, este un job solicitant, dar nu fără satisfacţii. Eşti mereu în contact cu oamenii. Astăzi, poate, mulţi tineri sunt ajutaţi de părinţi, poate preferă altfel de joburi şi sunt mulţumiţi să trăiască de la o zi la alta. Poate alţii speră să devină ca Ferragni (n.r. cea mai cunoscută influenceriţă din Italia), bogaţi fără să fie nevoiţi să muncească fizic”.