Salariile care s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024. Ar fi o mare lovitură pentru aceşti români

de: Ștefan R. Apostol
30 11. 2023

După cum bine se știe, guvernul lui Nicolae Ciucă introducea un quantum de 200 de lei, la salariul minim, dar fără a fi impozitat. Dar acum, conform unor surse guvernamentale, dacă nu se găssc soluții, salariile s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024, iar asta ar fi o mare lovitură pentru aceşti români.

Guvernul Ciolacu și lipsa banilor de la buget

Odată cu intrarea la guvernare a coaliției PNL-PSD, cu Nicolae Ciucă premier, se lua decizia ca la salariul minim pe economie să fie adăugați 200 de lei, dar care să nu fie supuși impozitării. Ulterior, după venirea lui Marcel Ciolacu la conducerea guvernului, se trecea la a doua majorare a salariului minim, care creștea la 1 octombrie cu 181 de lei.

Vezi și: Ce se întâmplă cu scăderea taxelor pentru salariile mici din România. Ciolacu: ‘Așa se ajunge la crizele sociale’

Dar, după cum bine se știe deja, actualul guvern are mari probleme cu lichiditățile și cu colectarea impozitelor, ceea ce a dus la o scădere dramatică a veniturilor guvernului, deși în raport cu anul trecut, colecta cu cel puțin 12-14% mai mult. Vorbim așadar de un dezechilibru între veniturile și cheltuielile guvernului, și în concluzie, un deficit bugetar deja trecut de pragul de 3,40%.

Citește și: Românii, nemulțumiți din cauza noilor scumpiri ale alimentelor. Mesajul transmis de Dacian Cioloș către premierul Marcel Ciolacu

Măsurile fiscale introduse de premierul Ciolacu, precum și eliminarea scutirilor de la CASS pentru angajații din IT, construcții și agricultură, în teorie, ar fi trebuit să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, dar realitatea ne arată că aceste măsuri nu au ajutat deloc.

Salariile minime pe economie s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024

Așa se face că, deși cei cu salarii minime se bucurau de majorarea cu 181 de lei și cei 200 de lei neimpozabili, surse guvernamentale vorbesc de o posibilă renunțare la această măsură fiscală, ceea ce ar duce la situația în care salariile minime s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024.

Vezi despre: Se schimbă salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară. E oficial, s-a dat lege

La un calcul simplu, dacă ar fi eliminată această facilitate fiscală, salariile minime s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024 cu până la 83 de lei. Aceleași surse guvernamentale mai spun că se discută la această oră variante, dar oricare ar fi aceea, ar fi o mare lovitură pentru aceşti români.

Guvernul are în calcul variante, dar ar fi o mare lovitură pentru aceşti români

Așa cum spuneam, ar fi luate în calcul trei variante. Prima, depre care deja am vorbit, ar fi eliminarea facilității fiscale și, în concluzie, salariile s-ar putea micşora de la 1 ianuarie 2024.

Vezi despre: Cât e salariul minim pe economie în România 2023. Cum îți poți calcula venitul net

Cealaltă variantă ar fi păstrarea facilității, dar sursele spun că este puțin probabil, având în vedere că, odată cu asumarea PNRR, Guvernul este obligat să elimine prin măsuri reale, toate facilitățile fiscale existente la această oră, dar nu toate odată, ci gradual.

O a treia variantă, dar și mai puțin probabilă în contextul deficitului bugetar mare, precum și nestabilirea concretă a bugetului pentru 2024, este negocierea cu sindicatele pentru o nouă majorare a salariului minim brut pe economie, fără a se mai lua în calcul cei 200 de lei neimpozabili.

Află despre: Ţara în care cu salariul minim pe economie poţi cumpăra doar 30 de ouă. Inflaţia face ravagii, oamenii nu mai au cu ce trăi

Și tot legat de salariul minim pe economie, măsura fiind valabilă pentru ambele segmente, bugetar și privat, este că un angajat care a avut timp de doi ani consecutivi o remunerație salarială minimă pe economie, să beneficieze automat în 2024 de o majorare salarială, conform cu qunatumul stabilit de lege.

Reamintim că la acest moment, în baza datelor statistice de la Ministerul Muncii, în piață sunt activi peste 1,5 milioane de angajați care primesc salariul minim brut pe economie.