Nivelul de trai din București l-a depășit pe cel din Berlin, arată statistici oficiale, potrivit lui George Butunoiu, specialist în recrutare. Se dau salarii de 7.000 de euro în România, la fel de mari precum în Germania sau chiar Franța. Și străinii se angajează în domeniul în cauză, în țara noastră, pentru a-și mări veniturile lunare.
În ultimii ani, România s-a confruntat cu un fenomen complex al migrației. Angajații au optat să muncească în străinătate, din motive diverse. Oportunitățile de muncă mai bine plătite și mai stabile, în special în țările membre ale Uniunii Europene, precum și perspectivele profesionale se numără printre principalele motive pentru care mulți conaționali au părăsit țara.
De cele mai multe ori, românii invocă lipsa oportunităților de muncă adecvate în țară, în special în anumite domenii de activitate. Unele sectoare, precum IT-ul, au înregistrat o cerere ridicată de forță de muncă, astfel încât mulți au ales să caute job-uri în afara granițelor țării noastre.
Specialistul în recrutare George Butunoiu a explicat că lucrurile s-au mai schimbat, de-a lungul anilor. Nivelul de trai din capitala României l-a depășit pe cel din capitala Germaniei, potrivit datelor oficiale. Mulți angajați ajung să câștige aceleași salarii în țara noastră precum în străinătate, a precizat expertul, chiar și în valoare de 7.000 de euro.
„Sunt chiar statistici oficiale venite de la Bruxelles care spun, de exemplu, că nivelul de trai din Bucureşti l-a depăşit pe cel din Berlin. Şi a depăşit nivelul de trai din multe alte oraşe. Inclusiv job-urile astea cu calificare redusă. Bucătarii câştigă câteva mii de euro bune aici în România şi cam atât câştigă şi în străinătate”, a declarat George Butunoiu, specialist în recrutare, pentru Observator News.
Un domeniu de activitate în care veniturile lunare ale angajaților sunt foarte mari și, totodată, asemănătoare cu cele din străinătate, este IT-ul. Lefturile încasate de angajații din acest sector sunt comparabile cu ofertele din Germania, Franța sau Marea Britanie. Decalajele dintre salariați rămân, însă, majore.
Un programator nivel junior câștigă, în România, începând de la suma de 3.000 de lei net pe lună, însă venitul poate să varieze în funcție de tehnologiile în care lucrează, precum și de angajator. Un programator cu câțiva ani de experiență în spate poate câștiga circa 8.000 de lei net pe lună, în funcție de abilitățile tehnice pe care le prezintă.
Cele mai mari salarii în domeniul IT sunt acordate programatorilor cu experiență vastă, care pot lucra în cele mai căutate limbaje de programare. Pentru astfel de abilități, angajații pot câștiga chiar până la 7.000 de euro, precum în Berlin sau Paris. Mulți străini aleg să lucreze pe proiecte profitabile în România pentru a-și mări veniturile.