Salarii 2020. În ce domenii se dau cei mai mulți bani pentru angajați. Ce posturi sunt în top

de: Redacția
28 01. 2020

Angajatorii vor spori salariile în anul 2020, iar majoritatea vor suplimenta și personalul. Care sunt domeniile în care angajații se vor bucura de salarii bune? „Piaţa forţei de muncă 2020“, făcut de site-ul specializat în recuratări Hipo.ro, a arătat acest lucru.

Companiile caută în acest an mai mulți salariații cu experiență, ceea ce crește competiția internă, dar și tineri pentru programele de internship, iar criteriul esențial după care îl doresc este experiența de muncă anterioară, oferind la schimb în special beneficii extrasalariale, păstrând majorările salariale după primul an de muncă.

Salarii 2020: Domenii bănoase

Procentajul de 70% dintre companii au planuri de creștere a numărului de angajați, în timp ce doar 5% dintre acestea vor să scadă efectivele de angajați. Dintre companiile în cauză, jumătate (49%) dintre ele caută juniori (studenți, absolvenți, ucenici cu experiență sub trei ani), iar cealaltă jumătate (47%) doresc să recruteze specialiști cu experiență (cu peste 3 ani de experiență), doar 4% dintre ei caută manageri.

Pentru al doilea an la rând, cele mai căutate trei domenii în care se vor face cele mai multe angajări au rămas constant: IT software, vânzări și customer support. Domeniul de Contabilitate – finanțe a coborât pe locul cinci fiind devansat de domeniul inginerie-tehnic acesta luându-i locul patru. Acest top mai este completat de alte domenii precum: resurse umane-training , administrativ, Marketing-PR- publicitate , producție , IT hardware , achiziții și juridic.

Salarii 2020

 Cum vor evolua salariile în 2020

În jur de 70% dintre angajatori consideră că salariile se vor majora în cursul anului 2020, ei fiind mai optimiști față de anul 2019, unde se preconizau măriri de 68%. Dintre aceste companii, doar 1% prevăd scăderi salariale în cursul anului. În acest timp, o treime. adică 29%, susțin că salarile rămân constante. Unele beneficii pe care le oferă companiile în anul 2020, în afară de salariul standard, sunt: bonuri de masă, abonament la o clinică privată de sănătate, program de lucru flexibil, muncă de acasă, prime de Paște și Crăciun, zile suplimentare de odihnă și cursuri specializate pentru dezvoltare și limbi străine.

41% dintre companii susțin că abia după un an de angajare vor reevalua și crește pachetul salarial al angajatului. 32% ( o treime) fac o evaluare la șase luni după venirea angajatului în companie. Doar 12% fac acest lucru după mai puțin de șase luni, iar în jur de 20% evaluează pachetul salarial și după un an și jumătate sau chiar doi ani. Simultan, 6% din companii spun că nu fac o astfel de evaluare sau că nu oferă creșteri salariale.

Cele mai mari salarii pentru juniori

Cele mai mari salarii pentru juniori sunt în industria IT software, cum era de așteptat. Aceasta fiind urmată de vânzări și inginerie, IT hardware si contabilitate-finanțe. De pildă, salariul net pe care îl oferă un angajator unui anagajat junior cu studii in IT este de 774 euro. Pentru juniori în customer support, contabilitate și marketing – PR se oferă salarii medii. Iar  juniorii care vor sa se angajeze în reusurse umane, achiziții, producție, administrativ și juridic trebuie să se aștepte la salarii mai mici.

Un angajat junior cu studii în domeniile inginerie sau tehnic poate primi un salariu net de 661 euro, iar unul cu studii în economie primește până la 531 euro. Cei cu studii sociale sunt recompensaţi cu 474 euro, în timp ce candidaţii care vorbesc o a doua limbă străină primesc până la 582 euro. Companiile participante au declarat că vor recruta juniori pentru programele de internship în anul 2020. Conform Adevărul, cel mai important criteriu în selecţia şi recrutarea juniorilor este, pentru al doilea an consecutiv, experienţa de lucru anterioară (job-uri part time, programe de internship, stagii de practică, implicare în ONG-uri). O noutate, situată pe locul doi în top, este cunoaşterea limbii engleze.