S-au ieftinit apartamentele în România. Câți bani trebuie să plătim acum
În luna iunie, prețurile medii ale apartementelor din București par să fi depășit perioada zbuciumată din ultimele luni, conform portalului anunțul.ro, iar evoluția lor, în sus sau în jos, e doar de câteva puncte procentuale la toate categoriile, de la garsoniere, la apartamente cu patru sau mai multe camere ori case-vile, unde apare și cea mai însemnată transformare, și anume, ieftinirea cu 5,65%, la 237.489 de euro.
S-au ieftinit apartamentele în România
Prețul apartamentelor pare să se fi stabilizat, în schimb. Astfel, garsonierele înregistrează o ieftinire cu 0,21%, la 42.315 euro, iar apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,79%, la 64.616 euro. Mai mult, apartamentele cu trei camere au pierdut cu 0,35% în iunie și au ajuns la 92.649 euro. După picajul de aproximativ 12% din luna mai, luna trecută apartamentele cu patru camere și peste au revenit ușor pe creștere cu 0,21%, la 127.058 euro. Într-o oarecare criză rămân casele și vilele care s-au ieftinit cu 5,65%, la 237.489 de euro.
Proiecte noi continuă să apară
Majoritatea dezvoltatorilor susțin că de la redeschiderea birourilor de vânzări cererea a reapărut, în unele cazurui superioară celei din trecut, însă e dificil de crezut că acest lucru s-a întâmplat la toți, atâta vreme cât băncile continuă să fie prudente cu acordarea finanțărilor ipotecare, iar aproximativ un milion de angajați români și-au pierdut jobul și au fost sau sunt în șomaj tehnic. Prin urmare, situația nesigură va persista cel puțin până la finele acestui an, însă proiecte noi continuă să apară, semn al încrederii majorității dezvoltatorilor și investitorilor în apetitul de a cumpăra locuințe al românilor, iar cei mai mari proprietari din Europa, cu un procent de peste 96% dintre apartamente sau case locuite de proprietarii lor.
Influențați fiind de pandemia de coronavirus, unii potențiali cumpărători preferă să amâne eventualele achiziții până la calmarea situației din țară, dar și din Europa. Prin urmare, este de așteptat ca revenirea totală la normal să apară doar după apariția unui vaccin sau dispariția virusului, deși o parte din public s-a obișnuit să trăiască sub amenințarea infectării cu coronavirus.