S-au găsit vinovații în cazul prăbușirii avionului ucrainean în Iran: cine a fost arestat

Autor: Puiu Alexandru - 07:00, 15 ian. 2020

S-a vehiculat din prima zi de la prăbușirea avionului ucrainean din Iran că acesta a fost doborât cu rachete iraniene. După ce au făcut un efort supraomenesc pentru a mușamaliza evenimentul, oficialii de la Teheran și-au dat în sfârșit seama cine este vinovat.

Nu s-au mai putut ascunde după deget, iar autoritățile iraniene au arestat mai multe persoane în legătură cu doborârea cu o rachetă a unui avion ucrainean lângă Teheran. Incidentul care a dus în urmă cu mai puțin de o săptămână la decesul a 176 de pasageri și membri ai echipajului are primii vinovați.

„Am efectuat investigaţii intensive şi câteva persoane au fost arestate”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al ministerului justiţiei, citat de agenţia de presă Isna. El nu a precizat din ce instituţii fac parte suspecţii, care este numele lor sau numărul exact. Nu știm nici măcar de ce au fost acuzați.

victime iran

Pe data de 8 ianuarie, un avion al companiei Ukraine International Airlines a fost lovit de o rachetă. Evenimentul s-a produs la scurt timp după ce iranienii au lansat rachete asupra unor baze din Irak folosite de militarii americani. Cei 176 de oameni care și-au pierdut viața de la bordul avionului ucrainean se pare însă că vor fi trecuți la pagube colaterale din război.

Conform unor oficiali iranieni, la bordul avionului doborât se aflau 147 de iranieni, dintre care unii cu dublă cetăţenie, precum şi 29 de cetăţeni din Afganistan, Canada, Suedia şi Ucraina. Medicii legişti au identificat până acum 61 de victime, ale căror rămăşiţe pot fi trimise familiilor. În alte cazuri au fost considerate necesare analize ale ADN, deoarece au fost găsite doar fragmente din corpuri, a precizat pentru Isna un purtător de cuvânt al poliţiei.

Dacă ține cuiva de cald acest lucru, Gărzile Revoluționare iraniene au recunoscut că au greșit, considerând aeronava civilă o amenințare pentru instalația militară, la scurt timp după decolare. Tragedia a revoltat foarte mulți iranieni și a dus la numeroase proteste. Nu a ajutat nici tentative eșuată de mușamalizare. Din păcate, datorită tensiunilor din teritoriu, protestelele nu s-au reflectat decât în arestare a aproximativ 30 de manifestanți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI