S-au găsit sute de schelete umane în 10 gropi din Iași. Osemintele sunt mai recente decât s-ar fi crezut

de: Ștefan R. Apostol
30 10. 2023

De-a lungul anilor, în diferite locuri din țară au apărut zone cu gropi comune, multe dintre acestea datând din perioada Celui De-al Doilea Război Mondial. Se apre că și la iași ar fi vorba de o astfel de groapă unde s–au găsit sute de schelete umane în 10 gropi.

Gropile comune din perioada Celui De-al Doilea Război Mondial

În toate statele europene, majoritatea implicate în Cel De-al Doilea Război Mondial, în diferite situații aveau să fie descoperite așa-numitele gropi comune, unde se aflau osemintele a multor soldați și chiar civili dați dispăruți.

Află despre: Descoperirea terifiantă a trupelor ucrainene în Harkov după retragerea rușilor. Ce orori au făcut soldații lui Putin în această regiune

Inclusiv pe teritoriul României aveau să fie descoperite astfel de gropi, dar și în fostele teritorii românești, Basarabia și Bucovina, cea mai importantă descoperire fiind groapa comună de la Tatarka.

Gropile de Tatarka cu peste 8.000 de oseminte

Primele descoperiri erau făcute în aprilie 1943, pe când trupele româen ăncercau să recupereze ținuturile ocupate de bolșevici, în zona Transnistriei de azi.

Ulterior tot la Tatarka se relua escavările în 2021, în total fiind descoperite 29 de gropi comune, unde se află osemnitele a cel puțin 8.000 de persoane executate de NKVD.

Vezi despre: Locul din România unde a fost făcută cea mai macabră crimă din istoria țării. Imaginile sunt înfiorătoare

În afară de aceast importantă descoperire, au mai fost și altele aduse la lumină pe teritoriul României de azi, așa cum este și cazul de la iași, unde s-au găsit sute de schelete umane în 10 gropi.

La Iași s-au găsit sute de schelete umane în 10 gropi

Conform autorităților locale, procurorii parchetului Militar din Iași au început investigațiile pentru a afla cu aparțin osemintele din aceste 10 gropi scoase la lumină în zona șantierului situat în spatele Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Conform primelor constatări, ar fi borba de foști soldați germani care, fie și-au pierdut viața în timpu luptelor, sau fie ar fi fost executați. Nu se știe cu certitudine care au fost cauzele morții, din acest motiv Parchetul Militar a inițiat investigațiile în zona șantierului.

Află și: Singura luare de ostatici în România lui Ceaușescu. Cum au reacționat milițienii atunci și cum s-a finalizat totul

Angajații care lucrau pe acest șanteir, în urma săpăturilor aveau să descopere aceste 10 gropi comune, aici intenționânu-se să se construiască un nou cămin pentru studenți.

”10 gropi comune în care au găsit 650-700 de schelete. S-au găsit 45-50 de tăblițe din acelea cu inscripții referitoare la soldații germani.

Se pare că, spun arheologii, nu au urme de violență, adică e posibil să provină de undeva de la spitalele din vecinătate.”, spune Tudorel Toader, rector UAIC, conform știrileprotv.

Zona a fost deja încercuită pentru nu se periclita potențialele probe, iar potrivit istoricilor ieșeni, în această zonă a orașului, au avut loc lupte grele între armata română, trupele germane și cele rusești, lupte ce aveau în vedere supremația saupra orașului Iași.