La doar câțiva kilometri de municipiul Iași, se află locul unde a fost comisă cea mai oribilă crimă din istoria secolului al XX-lea. Locul este în ruină, nimic nu este amenajat și sistematizat. Contemporanii ar fi putut face mai mult pentru cimitirul care amintește de tragicul eveniment cunoscut ca și „Pogromul de la Iași”.
În prim-plan se află Cimitirul Evreiesc, situat în Podu Iloaiei, la doar câțiva kilometri de Iași. După mai mult timp, reprezentanții Primăriei Podu Iloaiei și Federația Comunităților Evreiești din România au demarat discuțiile pentru modernizarea cimitirului și transformarea acestuia în monument.
În anul 1941, după intrarea României în război împotriva fostei Uniuni Sovietice, din cauza isteriei create de bombardamentele asupra municipiului Iași, autoritățile de atunci au decis deportarea evreilor în sudul țării. Cu acest prilej, s-au săvârșit crime și abuzuri nemaivăzute în zilele noastre.
Unii istorici estimează că au fost uciși în jur de 15.000 de evrei în perioada 28-29 iunie 1941. La acea vreme, două garnituri de tren, pline cu evrei, au pornit spre Podul Iloaiei și spre Călărași. Condițiile de transport erau inumane.
Vagoanele erau pentru animale, cu ferestre obturate. La toate acestea, au fost adăugate supraaglomerarea, căldura și lipsa hranei și a apei. Datorită acestor condiții, mulți dintre cei îmbarcați în aceste trenuri nu au reușit să ajungă la destinație.
La aproape un secol de la această întâmplare, în gara din localitate nu se amintește, așa cum ar trebui, de uriașa crimă. Vagoanele în care au fost transportați evreii erau mici și folosite pentru a transporta materiale de construcții. Când trenul s-a oprit la Podul Iloaiei și au trebuit să coboare, s-a constatat că majoritatea erau morți.
Cei care au supraviețuit au fost cazați la familiile evreiești din localitate. În timpul nopții, cadavrele din tren au fost descărcate și așezate pe marginea șinelor. A doua zi, au fost aduși evreii supraviețuitori pentru a-i încărca pe morți în căruțe și a-i duce la cimitirul evreiesc din localitate.
O parte din victime au fost îngropate în gropi comune în Cimitirul Evreiesc din Iași. Pe de cealaltă parte, 1.200 de evrei care nu au supraviețuit au fost îngropați în gropi comune la cimitirul din Podu Iloaiei.
Prima recunoaștere oficială a masacrului a apărut în comunicatul autorităților române, publicat pe 1 iulie 1941 în „Monitorul Oficial”. După atâția ani, ar fi normal ca locul ce a marcat acest eveniment să fie valorificat în scop istoric.