S-au cumpărat tramvaie noi, după 45 de ani. Ce oraș se bucură de noile achiziții care arată ca în marile capitale europene

S-au cumpărat tramvaie noi, după 45 de ani. Ce oraș se bucură de noile achiziții care arată ca în marile capitale europene
S-au cumpărat tramvaie noi, după 45 de ani

În Capitala Moldovei au ajuns noile tramvaie, după ce au traversat întreaga țară, venind tocmai din Polonia. Acestea trebuiau să ajungă la sfârșitul lunii septembrie, însă au sosit mai repede. Polonezii de la Pesa vor livra în total 16 tramvaie.

Tramvaie noi pentru Capitala Moldovei

Municipiul Iași a primit primele garnituri de tramvaie PESA noi. Acestea au venit din Polonia, fiind o etapă importantă din strategia de a moderniza și dezvolta transportul public din Iași. Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie a fost semnat anul trecut, pe 27 aprilie.

Valoarea lui este de aproximativ 163 de milioane de lei, cu TVA, adică circa 33,1 milioane de euro. Un singur tramvai costă 2,06 milioane de euro. Tramvaiele vor fi livrate eșalonat până la 22 de luni de la data semnării contractului. Primul tramvai PESA trebuia să ajungă la Iași la sfârșitul lunii septembrie, potrivit reprezentanților CTP Iași.

„E un adevărat moment istoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi! Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Noile tramvaie au 230 de locuri și vor avea dotări moderne precum: aer condiționat, sistem de supraveghere video interior, exterior, instalație de încălzire pentru sezonul rece, instalație electrică a echipamentelor de ticketing și sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenți 3D.

Nicușor Dan vrea să mai achiziționeze 100 de autobuze electrice

Nicușor Dan, edilul Capitalei, are de gând să achiziționeze 100 de autobuze electrice în următoarea perioadă. Acestea ar urma să fie plătite din fonduri europene. Nicușor Dan a anunțat în cadrul ședinței de luni a Consiliului General că se vor discuta patru proiecte pentru achiziția a 100 de autobuze electrice din fonduri europene.

Anunțul a fost făcut la începutul ședinței Consiliului General. Primarul a precizat că achiziționarea de autobuze electrice este o promisiune neonorată din partea fostei administrații. Pe lângă autobuzele electrice, Nicușor Dan a anunțat că în urmă cu câteva luni a semnat contractul pentru cumpărarea a 100 de tramvaie, tot din fonduri europene.

„Pe zona de transport ne pregatim sa semnam contractul cu Astra Arad pe 100 de vagoane de tramvai. E un contract pe bani europeni de 20 milioane euro. Pentru ca s-au scurs niste ani de la momentul ofertei pentru tramvaie si pentru ca preturile au crescut e nevoie de niste discutii tehnice pentru ca acest contract sa poata fi onorat de Astra Arad. Acesta e motivul pentru care nu am semnat acest contract pana acum”, anunța Nicușor Dan în urmă cu câteva zile

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI