Pâinea este unul dintre cele mai comune produse din bucătăriile noastre. Fabricată de obicei din făină de grâu, drojdie și alte ingrediente, rămâne proaspătă pentru o perioadă scurtă de timp. Ulterior, începe să se usuce și, după câteva zile, feliile încep să prindă mucegai. Pentru a evita risipa și pentru a nu ajunge în punctul în care să se strice de tot, află în rândurile următoare câteva metode de a reîmprospăta pâinea, la care poți apela oricând și tu.
Pâinea poate fi comestibilă pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Pe lângă termenul de valabilitate, stabilit de producători și amplasat pe ambalajul produsului, un rol important îl joacă în acest sens și metoda de depozitare a pâinii.
Dacă este păstrată în condiții de umiditate și de căldură, pâinea se va strica mult mai rapid decât dacă este ținută la temperatura camerei sau la valori termice mai reci. De obicei, o pâine poate să fie comestibilă pentru trei zile, dacă este preparată acasă, de gospodine. Dacă este de la magazin, pâinea poate fi consumată pentru patru zile.
Pâinea se poate și congela, pentru a nu prinde mucegai. Se recomandă ca feliile de pâine să fie bine sigilate, pentru a nu se usca excesiv. Însă această metodă nu face altceva decât să-i mărească perioada de comestibilitate cu maximum trei zile, după ce a fost desfăcută din nou.
De regulă, se recomandă ca cel puțin pâinea de la magazin să nu fie congelată. Ce poți face în astfel de situații, dacă pâinea începe să se usuce? Este evident că feliile de pâine vor începe să prindă mucegai, mai devreme sau mai târziu. Pentru a nu fi nevoit să arunci pâinea la coșul de gunoi, o poți reîmprospăta.
Metodele prin care poți să reîmprospătezi feliile de pâine pentru a deveni din nou moi sunt foarte simple. Chiar mai simple decât probabil ai crezut. Ai nevoie de doar două lucruri: un ingredient – apă și cuptor cu microunde. Doar cu ajutorul acestor două produse, poți să consumi din nou feliile de pâine care s-au uscat.
Pentru a te asigura că feliile de pâine se reîmprospătează, poți pune în cuptorul cu microunde un pahar cu apă caldă. Verifică regulat starea pâinii din cuptorul cu microunde pentru a fi sigur că nu se usucă excesiv, recomandă o gospodină pe blogul Insanely Good Recipes.
Mai există și o altă metodă, asemănătoare, de a reîmprospăta pâine, dar care presupune condiții de umiditate mai mari.
Atenție! Este de la sine înțeles că nu se pun în practică aceste metode dacă pâinea are deja gust rău sau a început să prezinte semne că este prea veche. În caz contrar, vă puneți în pericol sănătatea.