04 feb. 2022 | 08:55

S-a scurtat perioada de izolare pentru pacienții cu Covid-19. Câte zile vor sta acasă pacienții nevacinați, în comparație cu cei vaccinați

Sănătate
S-a scurtat perioada de izolare pentru pacienții cu Covid-19. Câte zile vor sta acasă pacienții nevacinați, în comparație cu cei vaccinați
Pacientă cu Covid-19 izolată la domiciliu Sursă foto: entractes.fr

Este oficial! Anunț de ultimă oră pentru toate persoanele care se infectează în această perioadă cu Covid-19. Potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, pacienții depistați pozitiv vor petrece mai puține zile în izolare la domiciliu. Cu toate că restricțiile s-au îmblânzit pentru toată lumea, există însă o diferență între persoanele care sunt vaccinate și cele neimunizate.

Etapele pe care trebuie să le urmeze cun pacient care a fost testat pozitiv cu Covid-19

Potrivit ordinului de ministru, publicat miercuri în Monitorul Oficial, pacienții cu Covid-19 vor sta mai puține zile în izolare și, implicit, vor avea un concediu medical mai scurt. Această perioadă diferă, însă, de statutul pacientului, dacă este vaccinat sau nevaccinat.

Astfel, pentru persoanele nevaccinate sau trecute prin boală de o perioadă mai mare de 90 de zile, numărul zilelor state în izolare este de 7 zile, față de 10, câte ar fi fost până acum. În ceea ce privește pacienții vaccinați sau trecuți prin boală de mai puțin de 90 de zile, aceștia vor sta în casă 5 zile, față de 7.

Potrivit noilor reguli prevăzute de ordin, pacienții Covid-19 trebuie să urmeze niște pași clari în perioada de izolare, în funcție de starea de sănătate.

a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

Ce trebuie să facă pacienții fără factori de risc

În continuarea prevederilor menționate mai sus, veți găsi pașii pe care trebuie să-i urmeze pacienții care nu prezintă factori de risc și care nu necesită oxigenoterapie, chiar dacă manifestările clinice sunt uoare sau medii.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie, se arată în ordinul ministrului Sănătății.

Infectarea cu covid-19 la mai puțin de 90 de zile de la primul test pozitiv

În cazul în care o persoană se infectează pentru a doua oară cu Covid-19, într-un termen de 90 de zile, aceasta nu va fi considerată cu o nouă infecție, decât în cazul în care manifestă simptome grave.

Persoanele aflate în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă.

Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă, se precizează în document.

Ce trebuie să facă pacienții cărora li se agravează starea

Un alt aspect de noutate este acela referitor la pacienții aflați la domiciliu, care prezintă simptome de agravare a stării de sănătate. În acest caz, persoanele în cauză trebuie să apeleze la 112, urmând a fi îndrumate de urgență către centrele de evaluarea, pentru a primi tratamentul sau invesigațiile necesare.

Printre simptomele care trebuie să alarmeze pacienții Covid-19 se regăsesesc: febra înaltă și persistentă mai mult de 5 zile, tusea seacă intense, care se accentuează, saturație mai mică de 94, dureri toracice în momentul în care inspiră profund.

PlaySport
SUNT IMAGINILE PE CARE LE VREA ȘTERSE de pe net! Fosta lui Clooney și Vieri se iubește cu un român cu 15 ani mai tânăr! A fost prinsă GOALĂ pe terasă
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Cancan.ro
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Stirile PROTV
Trupul șoferului a fost secționat și a murit pe loc. Cum s-a produs tragedia de pe A1. „Venea cu viteză foarte mare un BMW”
Romania TV
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Capital.ro
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
EVZ.ro
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Adevarul
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
BZI.ro
Clipe de coșmar trăite de Ramona Olaru în Egipt! Și-a pierdut pașaportul și a fost victima unui accident rutier
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i optimiza sentința lui Hideg
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Capital.ro
Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro