06 ian. 2022 | 14:49

Perioada de izolare a fost redusă. Cât stau în carantină cei cu covid-19

Sănătate
Perioada de izolare a fost redusă. Cât stau în carantină cei cu covid-19
Se reduce durata recomandată de carantinare la cei cu covid-19

Pandemia ne-a dat peste cap pe majoritatea dintre noi, în acești doi ani. De la o zi la alta s-au schimbat, atât restricțiile, mai nou și perioada de carantinare, în cazul în care ai fost depistat pozitiv, sau ești asimptomatic. Conform noilor reglementări, perioada de carantinare s-a micșorat de la 14 zile, cât era inițial, la 10 zile. Noile reglementări nu mai sunt condiționate de un nou test suplimentar, ci doar de un aviz emis de medicul de familie.

Se reduce durata recomandată de autoizolare la cei cu covid-19

Noile informații modifică perioada de carantinare, mai ales în cazul persoanelor care sunt depistate pozitiv la infectarea cu covid-19, sau asimptomatici. În data de 30 decembrie 2021 era publicat în Monitorul Oficial noul Ordin prin care se modifică perioada de carantinare, după cum urmează:

„Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”, se arată în ordinul din 30 decembrie 2021.

Cu alte cuvinte, după cele 10 zile de carantinare, pacienții nu vor mai fi obligați să facă un nou test PCR, ci vor primi un aviz de atestare din partea medicului de familie. Acest aspect este stabilit prin același ordin, menționat anterior, în care se precizează că:

„Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii”.

Statele Unite ale Americii au redus perioada de carantinare la 5 zile

SUA a anunțat pe 28 decembrie 2021 că reduc la cinci zile perioada de autoizolare recomandată cu Covid. În ceea ce privește Marea Britanie, care încă se află pe lista roșie în România, începând cu 22 decembrie, persoanele care au fost testate pozitiv au fost autorizate să reducă perioada de autoizolare de la 10 zile la șapte zile dacă au testele de flux lateral negative în zilele șase și șapte, conform unui comunicat NHS, preluat de The Guardian.

Contactele apropiate complet vaccinate ale unei persoane care a fost testată pozitiv nu trebuie să se autoizoleze, dar cele care nu sunt vaccinate trebuie să se izoleze timp de 10 zile. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, perioada de autoizolare pentru cei care au fost testați pozitiv rămâne de 10 zile, deși regulile privind contactele apropiate variază de la o națiune la alta.

În Franța, persoanele  pozitive trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, în timp ce în Germania perioada de autoizolare obligatorie este de 14 zile, cu excepția cazului în care testul PCR este negativ sau dacă oficiul local de sănătate confirmă eliberarea.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro