Cât s-a scumpit benzina în România și cum stăm față de alte țări

Cât s-a scumpit benzina în România și cum stăm față de alte țări
Benzina costă 1,148 euro pe litru în România

Benzina s-a scumpit în România în luna martie mai mult decât media europeană. Astfel, prețul carburanților fără taxe din țara noastră continuă să fie mai mare decât cea de la nivelul Uniunii Europene. În prezent, benzina fără taxe costă în România 0,536 euro pe litru, în timp ce media UE este de 0,518 euro pe litru.

Prețul benzinei a crescut față de luna precedentă cu 0,035 euro pe litru, în condițiile în care scumpirea la nivelul UE este de 0,021 pe litru. În luna februarie, benzina fără taxe costa în România 0,501 lei pe litru, iar media UE era de 0,497 euro pe litru.

Nu doar benzina a înregistrat creșteri de preț. Dacă în luna februarie motorina costa 0,602 euro pe litru în România, în timp ce media în statele din blocul comunitar era de 0,585 euro pe litru, în luna martie prețul a crescut la 0,620 euro pe litru (media UE este de 0,605 euro pe litru).

Prețul benzinei în România, cu taxe, este sub media europeană

În ceea ce privește prețul carburanților cu taxe, România se situează sub media europeană. Benzina costă în țara noastră 1,148 euro pe litru, în timp ce media UE este de 1,379 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, prețul pentru un litru în România este de 1,212 euro, iar la nivelul blocului comunitar este de 1,350 euro pe litru.

Majorările de prețuri la carburanți se produc pe fondul creșterii cotației țițeiului la nivel mondial. Sortimentul de țiței WTI, care este tranzacționat pe Bursa de la New York, a ajuns, pe 21 martie, la 60 de dolari pe baril. Prin comparație, în noiembrie 2018 era cotat la 50 de dolari, iar în luna decembrie la 45 de dolari.

Petrolul Brent a ajuns la 69 de dolari pe baril, după ce în luna noiembrie a anului trecut a costat 60 de dolari, iar în decembrie a fost cotat la 50 de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI