S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România. E oficial, legea a intrat astăzi în vigoare

de: Ștefan R. Apostol
13 06. 2023

Noile modificări aduse la Codul Rutier în 2023, include noi reguli inclusiv pentru posesorii de mijloace de transport agricol, asta însemnând autovehicule și tractoare agricole sau forestiere. Citește mai departe și vezi cum s-a schimbat legea pentru toți șoferii din România, în Codul Rutier 2023.

Codul Rutier 2023. S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România

Începând de astăzi, conform publicării în Monitorul Oficial, se schimbă regulile pentru toți șoferii din România. Dacă de curând vorbeam aici de posibile modificări, de astăzi Codul Rutier 2023 s-a modificat. Conform noilor puncte adăugate la legislația rutieră, indiferent de mijlocul de transport, mașina personală, autovehicule și tractoare agricole sau forestiere, toți vor avea obligativitatea de a folosi faza scurtă pe toate drumurile naționale, județene, în zonele rurale sau urbane.

Vezi și: Schimbare importantă în Codul Rutier 2023. Cum poți recupera permisul de conducere

Cu alte cuvinte, s-a schimbat legea pentru toți șoferii din România, iar noile reglementări impun ca pe timpul zilei să fie folosită faza scurtă, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei. Cum spuneam anterior, aceeași schimbare mai precizează că șoferii de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, etc, sunt obligați să folosească faza scurtă pe toate categoriile de drum pe care se deplasează.

O premieră în Codul Rutier 2023 este ca și posesorii de motociclete să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent de condițiile meteo, pe timpul zilei. Înalte state europene, conform reglementărilor rutiere locale, luminile de fază scurtă sunt obligatorii tot timpul anului, deși acestea permit și utilizarea luminilor de zi.

Vezi și: Schimbare în Codul Rutier, şoferii trebuie să afle urgent. Ce vor fi obligaţi să facă în trafic, va ploua cu amenzi

Care sunt amenzile prevăzute de Codul Rutier 2923 pentru nefolosirea fazei scurte

Pe lângă obligativități, noile reglementări aduc și un set de amenzi contravenționale pentru nefolosirea fazei de întâmpinare, sau faza scurtă. Conform modificărilor legislative, nefolosirea luminilor de întâmpinare aduce 2 puncte de amendă, indifeernt de categoriile de drumuri publice unde a fost constatată încălcarea legeislației noi întrate în vigoare de astăzi, 13 iunie, și anume Legea nr. 168/2023 promulgată de către președinte și publicată în Monitorul Oficial nr.521.

Vezi și: Amenzi de până la 1160 de lei pentru șoferii care fac această greșeală în trafic. Schimbarea din Codul Rutier

De ce este nevoie de  faza scurtă pe drumurile publice

Luminile de zi (DRL) se aprind automat ori de câte ori este pornit motorul unui vehicul. Acestea măresc substanțial vizibilitatea mașinilor și a altor vehicule. În multe țări, farurile sunt obligatorii doar pe timp de noapte. Dar DRL-urile sunt concepute pentru a fi aprinse și în timpul zilei.

Funcția lor nu este de a ajuta șoferul să vadă drumul, ci de a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să vadă vehiculul. Luminile de zi consumă doar 25-30% din energia necesară pentru a alimenta un far de întâlnire convențional.

Începând din 2011, luminile de întâlnire sunt obligatorii pentru toate autoturismele noi și camionetele mici de livrare din UE. Camioanele și autobuzele au urmat în august 2012.