Românii care vor vrea să își vândă casa trebuie să știe că asta nu se va mai face ca până acum. S-a schimbat legea, de ce act ai nevoie pentru a vinde o casă. Așadar, care este noutatea de care trebuie să aibă habar toţi românii.
S-au modificat regulile la vânzarea unei locuinţe, astfel încât tranzacţiile nu vor mai putea fi încheiate în lipsa unui act banal.
Legea este deja în vigoare, pentru că președintele Klaus Iohannis a promulgat-o de curând.
Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD) a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute, însă va fi aplicată începând cu luna noiembrie a acestui an.
Astfel, principalele modificări sunt că poliţa obligatorie pentru case se scumpeşte şi că locuinţele nu vor mai putea fi tranzacționate în lipsa asigurării obligatorii.
De asemenea, alte noutăți din legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20-30 de ani, ca aceasta să poată fi cumpărată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, a anunțat directorul de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor.
Polița obligatorie pentru locuință se scumpește, astfel că valoarea ei crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru casele din materiale moderne, tip A, și va rămâne tot 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, considerate de tip B.
Există și o veste bună, dacă poate fi considerată așa, și anume că prețul poliței obligatorii pentru casănu se va mai calcula în euro, fapt care protejează împotriva inflației.
Însă, reversul este că și despăgubirile vor fi calculate tot în moneda națională. De asemenea, suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie, case tip A, pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie, case tip B, este 50.000 de lei.
În plus, contractul de asigurare (PAD) va fi încheiat pe o perioadă de cel puțin 12 luni și intră în vigoare la ora 0:00 în cea de-a cincea zi calendaristică ulterioare încheierii lui, însă pot fi încheiate contracte şi pe mai mulți ani.
Românii trebuie să știe că pot fi încheiate polițe de asigurare indiferent de starea de degradare a casei, nu are nicio importanță dacă sunt amplasate în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren.
Singura condiție este aceea ca proprietățile să fie înregistrate fiscal cu titlul de locuință sau sediu de firmă.