Un român stabilit în Italia a avut parte de șocul vieții sale, după ce a aflat ce datorie are. Este vorba despre 800.000 de euro, bani de care bărbatul nici măcar nu știa. Cum s-a întâmplat totul, aflați în rândurile următoare.
Românul în vârstă de 40 de ani a plecat în Italia în urmă cu mulți ani pentru un viitor mai bun. Acesta și-a pierdut buletinul în anul 2003, iar de atunci nu a reușit să-l mai găsească.
Se pare că actul de identitate a ajuns în posesia unui conațional, care i-a furat identitatea. Individul respectiv și-a făcut pașaport italian și a reușit să-și deschidă o afacere în Verona, toate acestea sub numele românului de 40 de ani, după ce a schimbat fotografia.
Timp de mai bine de 20 de ani, a trăit o viață dublă, implicându-se în activități ilegale, fără să plătească taxele statului italian. Recent, în vara anului 2023, românul a primit o somație privind executarea silită din partea Agenției de Venituri din Siena pentru o datorie de 807.000 de euro.
Acesta a fost momentul în care românul și-a dat seama că identitatea lui i-a fost furată. El l-a dat în judecată pe conaționalul său, iar Curtea de Justiție a anulat datoria. Cel care trebuie să plătească suma integrală este reclamantul.
Parchetul European a confiscat 2,4 milioane de euro de la un suspect din București. Acesta a fost implicat într-un dosar referitor la importuri frauduloase cu combustibil în Italia. Prejudiciul total se ridică la 92 de milioane de euro.
„În cadrul unei investigaţii privind o fraudă transfrontalieră complexă în materie de TVA, care a implicat combustibili importaţi pe piaţa italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au fost confiscate în România bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro.
Acest lucru se adaugă la confiscările anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activităţile frauduloase investigate, estimat la 92 de milioane de euro.
Din acest motiv, atunci când procurorii europeni delegaţi la Bologna au găsit bunuri ale unuia dintre suspecţi situate în România, au solicitat colegilor lor de la Bucureşti să le confişte, lucru care a fost realizat cu promptitudine, datorită modelului operaţional al EPPO ca birou unic” a transmis Parchetul European, într-un comunicat de presă.
Mai mult, au fost înghețate și 14 conturi bancare.