S-a descoperit satul lui Iisus! Cum arată locul unde Mesia a mers pe apă și a vindecat un orb
Un sat biblic în care se spune că Iisus a făcut unele dintre cele mai faimoase minuni ale sale a existat cu adevărat, iar astăzi se află în ruine, la doar o mile de Marea Galileei, cred arheologii.
S-a descoperit satul lui Iisus!
În Biblie, Betsaida a fost casa discipolilor Petru, Andrei și Filip și a fost locul unde Iisus a hrănit cei 5.000 de oameni, a mers pe apă și a ajutat un orb să vadă. Arheologii au lucrat timp de 32 de ani pentru a găsi orașul pierdut, care a fost în cele din urmă blestemat spre distrugere de Isus, deoarece locuitorii nu au reușit să se pocăiască în ciuda minunilor sale.
Acum, profesorul Rami Arav de la Universitatea Nebraska spune că este fără îndoială că Et-Tell, în Înălțimile Golan, lângă estuarul râului Iordan, este locația satului biblic.
„Surse antice plasează mai multe cerințe pentru identificarea Betsaidei”, a spus Aray, adăugând că „constată că în Et-Tell m-am convins nu numai eu, ci un grup de experți”.
Pentru a-și argumenta cazul, Dr. Arav se referă la istoricul roman, Titus Flavius Josephus, care descrie locația Betsaidei în scrierile sale.
„Josephus spune că orașul se afla în„ Golanul inferior ”, în apropierea estuarului râului Iordan, a spus dr. Arav – aceeași locație ca situl de săpătură El-Tell. Profesorul subliniază, de asemenea, descrierea lui Josephus despre cum Betsaida a fost ulterior „înaintată spre demnitatea unui oraș” și a fost redenumit Julias, după soția împăratului roman Augustus.
Cum se traduce denumirea Betsaida
La Et-Tell echipa de cercetare care studiază locația a descoperit un templu care a fost dedicat Iuliei, soția lui Augustus.
Denumirea Betsaida se traduce prin „casă de pescuit / vânătoare”, iar dr. Arav consideră că acesta deține un alt indiciu. El susține că ruinele de la Et-Tell au fost cunoscute cândva drept Zer, care ar putea fi, de asemenea, traduse ca „Tzed”, un cuvânt ebraic care înseamnă atât vânătoare, cât și pescuit.
Acest nume, crede el, s-a transformat în cele din urmă în Beit-tzed sau Betsaida. Și deși Et-Tell se află la o distanță de peste o milă de la Marea Galileei- contrar descrierii biblice a Betsaidei ca loc accesibil cu barca – locul de săpătură ar fi putut fi mai aproape în cele mai vechi timpuri. Transformarea poate fi explicată prin mișcări tectonice și schimbarea nivelului apei din lac.
Iisus a blestemat satul
Dr. Arav a spus: „Practic, trebuie să știți că Marea Galileei se află chiar în mijlocul riftului siro-african și este predispus la schimbări tectonice”.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, echipamente antice de pescuit printre ruinele așezării. S-a spus că Iisus a blestemat satul, avertizându-l că va fi supus unui tratament mai rău decât Sodoma – un oraș distrus de Dumnezeu în Vechiul Testament.
Deși Betsaida nu a întâmpinat sfârșitul pe care i-a prezis Iisus, în cele din urmă a fost abandonat. „Din fericire, Iisus nu a spus când va fi distrus orașul”, a glumit dr. Arav. „Deci, în secolul al IV-lea a fost abandonat și, fără întreținere, clădirile s-au prăbușit.”
„Aceasta este o realizare de excepție, dar nu este menționată Betsaida în sursele antice”, a spus el. „Pur și simplu nu îndeplinesc condițiile menționate mai sus, dar se potrivesc perfect taberei militare. De asemenea, aș solicita directorilor săpăturii de la El-Araj să publice un articol revizuit de la egal la egal cu descoperirile lor. Nu au reușit să o facă până acum și tot ce știe comunitatea arheologică despre descoperirile lor provine de la o informare schițată de jurnaliști în ziare. Desigur, nu este suficient.”, a declarat profesorul. Locul de săpătură de la El-Araj a fost inundat la începutul acestei veri, oprind săpăturile.