Adevărul despre aisbergul bizar de la Polul Sud: NASA elucidează misterul

Adevărul despre aisbergul bizar de la Polul Sud: NASA elucidează misterul

NASA a descoperit cel mai bizar ghețar de până acum. E dreptunghiular, se regăsește în Antarctica, la Polul Sud, și până acum nu s-a mai întâlnit așa ceva.

Ghețarul descoperit de NASA nu a fost încă măsurat. Agenția nu a oferit informații privind dimensiunile până la ora publicării acestui articol. Totuși, pare să fie mult mai mic decât B-15 (cel mai mare ghețar de până acum). Cel mai probabil are în jur de 1,5 kilometri pătrați ca suprafață.

Acești ghețari tabulari pot avea dimensiuni foarte mari, de sute sau mii de kilometri pătrați. Cel mai mare astfel de ghețar este cel denumit B-15, care are o suprafață de 11.00o de kilometri pătrați.

Ghețarul descoperit de NASA este însă perfect natural, oricât de uimitor ar părea acest lucru. Nu seamănă cu ghețarii clasici, non-tabulari, care au forma unor domuri decorate cu spini.

Acesta este un aisberg tabular, care se formează prin desprinderea de banchize, ale cărui laturi sunt aproape perfect verticale și ale cărui fețe sunt foarte netede.

Cercetătorul Kelly Brunt de la Universitatea din Maryland a asemănat procesul de formare cu cel al unei unghii care a crescut prea mult și care se rupe la capăt. Astfel, se ajunge la un dreptunghi foarte bine definit, după cum poți vedea în poză.

În fotografia de la NASA însă nu se vede și cealaltă parte a ghețarului, care ar putea fi cât se poate de asimetrică. Chiar și așa, e suficient de impresionant.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI