10 aug. 2023 | 14:01

Care este numărul de pași recomandat zilnic pentru o sănătate de invidiat. Tot ce știai până acum a fost greșit, conform unui studiu

Sănătate
Care este numărul de pași recomandat zilnic pentru o sănătate de invidiat. Tot ce știai până acum a fost greșit, conform unui studiu
Tineri , surprinși în timp ce se plimbă în parc

Mersul pe jos aduce multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, în ciuda faptului că este o activitate aparent simplă și accesibilă oricui. Astfel, aceast obicei benefic ce implică mici eforturi fizice se dovedește a fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți sănătatea în mod semnificativ. Până acum, exista un mit privind numărul de pași zilnici care te ajută să te întreții în formă. Un studiu recent indică, însă, un alt număr optim de pași.

Veste bună pentru sportivii ”amatori”

Mersul pe jos reprezintă o activitate relaxantă, care poate fi făcută în orice moment al zilei, alpturi de orice companie, de preferat să fie una plăcută.
Cu toate acestea, din cauza lipsei totale de timp de care suferim majoritatea dintre noi, de foarte multe ori, nu ne alocăm acel moment al zilei în care să ne facem pașii zilnici necesari pentru o condiție fizică și o sănătate mai bună.

Mulți dintre români apelează la mașina personală din diverse motive, iar la finalul zilei, ajung să realizeze că singurii pași făcuți sunt cei către diverse camera de interes, precum bucătărie, baie sau alte încăperi.

O altă categorie de cetățeni, ceva mai responsabili vizavi de sănătatea lor, depune eforturi constante privind timpul alocat pentru mișcare. O parte dintre ei și-a setat ca obiectiv zilnic parcurgerea a 10.000 de pași, așa cum recomandă anumiți medici.

Conform celui mai recent studiu realizat de polonezi și americani, numărul de pași ideal pentru menținerea sănătății nu este 10.000, ci 4.000, o cifră care poate încuraja mai multe persoane să facă mișcare.

Bineînțeles că, niciodată, mai multă mișcare nu va face rău, însă pentru persoanele comode sau fără timp, 4.000 de pași sunt suficienți pentru întreținere. Cercetătorii polonezi și americani au ajuns la această nouă concluzie după testarea a peste 200 de mii de oameni din întreaga lume.  În plus, cercetarea oamenilor de știință indică faptul că fiecare mie de pași suplimentari zilnici reduce riscul de deces prematur cu 15 la sută.

Avantajele mersului pe jos

Potrivit cercetărilor îndelungate ale oamenilor de știință, mersul pe jos are multiple beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională. Iată principalele avantaje de care te poți bucura, dacă alegi să faci mișcare în fiecare zi.

1. Sănătate cardiovasculară: Activitatea fizică moderată, precum mersul pe jos, ajută la întărirea inimii și la îmbunătățirea circulației sanguine, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare precum hipertensiunea și boala coronariană.

2. Controlul greutății: Mersul pe jos regulat poate contribui la menținerea greutății corporale în limite sănătoase sau chiar la pierderea în greutate, în combinație cu o alimentație echilibrată.

3. Îmbunătățirea metabolismului: Mersul pe jos poate stimula metabolismul, ajutând la arderea caloriilor și la îmbunătățirea proceselor de digestie și absorbție a nutrienților.

4. Fortificarea oaselor și a mușchilor: Activitatea fizică susținută, precum mersul pe jos, contribuie la creșterea densității osoase și la întărirea mușchilor, reducând riscul de osteoporoză și îmbunătățind mobilitatea.

5. Redresarea posturii: Mersul pe jos corect poate contribui la menținerea unei posturi sănătoase și la prevenirea problemelor legate de coloana vertebrală.

6. Îmbunătățirea sănătății mintale: Activitățile fizice moderate, inclusiv mersul pe jos, au fost asociate cu reducerea stresului, anxietății și depresiei, precum și cu îmbunătățirea stării de bine psihică.

7. Stimularea creierului: Mersul pe jos poate avea un efect pozitiv asupra funcției cognitive, inclusiv asupra memoriei și concentrării.

8. Reducerea riscului de boli cronice: Mersul pe jos regulat a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, boli pulmonare cronice și alte afecțiuni cronice.

9. Creșterea longevității: Studiile au arătat că persoanele care practică mersul pe jos în mod regulat pot avea o rată mai mică a mortalității premature.

Indiferent de vârstă sau condiție fizică, mersul pe jos este o activitate care poate fi adaptată fiecăruia, fiind potrivită inclusiv persoanelor în vârstă sau celor care nu sunt obișnuiți cu exercițiile fizice intense.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro