S-a decis! Ce se întâmplă cu programul magazinelor, după supraaglomerarea creată de restricții. Prefectul Capitalei a făcut anunțul

S-a decis! Ce se întâmplă cu programul magazinelor, după supraaglomerarea creată de restricții. Prefectul Capitalei a făcut anunțul
Prefectul Capitalei, anunț despre ce se întâmplă cu programul magazinelor, după supraaglomerarea creată de restricții

Primul weekend cu restricții prelungite a adus noi violențe în stradă, refulări, dar și analize din parte autorităților. Una dintre regulile care au stârnit revoltă în rândul cetățenilor a fost închiderea magazinelor la ora 18, pe final de săptămână. Măsura a creat supraaglomerare în unitățile comerciale și a determinat cozi interminabile la benzinării. Prefectul Capitalei a anunțat că vor fi cerute datele cu privire la comportamentul clienților, acolo unde incidența cazurilor este ridicată.

Programul magazinelor, după supraaglomerarea creată de noile restricții. Anunțul prefectului Capitalei

În urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Acestea au fost propuse de Consiliul Național de Situații de Urgență (CNSU), după o ședință avută cu câteva zile în urmă. Măsurile au intrat în vigoare duminica precedentă, imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial. Una dintre regulile impuse de autorități a fost interzicerea mobilității în afara locuinței după ora 20:00, fără un motiv serios, cât și închiderea magazinelor în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la ora 18:00.

„Vom avea discuții cu marii retaileri și magazinele mici pentru a vedea care a fost comportamentul clienților. În funcție de aceste analize, săptămâna viitoare le vom solicita de la comercianți, vom lua măsuri”, a spus Alin Stoica, la Digi24.

Oficialul a admis că „avem informații că la închiderea programului există tendința de a se aglomera. Există tipul acela de comportament de cumpărător de weekend. Deocamdată avem această regulă, trebuie să vedem ce alte măsuri complementare putem lua pentru a evita aglomerarea magazinelor”.

„Vineri seară a fost un fenomen” 

În ceea ce privește cozile de la benzinării, după ora 18:00, Stoica a spus că le are în vedere. „Comportamentul acelor clienți era destul de responsabil. A fost un fenomen care s-a petrecut vineri seară”, a completat acesta.

El a completat că, în aceste zile, a fost o prezență mai mare a forțelor de ordine pe străzile Capitalei, dar au fost „legate și de celelalte manifestări, nu neapărat pentru a aplica amenzi, în primul rând pentru a verifica că se respectă regulile și pentru a verifica declarațiile”.

„Nu vor fi noi restricții de Paște”

„Sunt cele în vigoare. Există un platou, previzionăm că nu mai crește”, a completat Stoica. Prefectul a menționat că Paștele minorităților religioase a fost fără incidente și speră ca și Paștele ortodox să se petreacă în aceleași condiții.