Prefectul Capitalei, anunț de ultimă oră după protestele din România: „Nu vom renunța la restricții”

Prefectul Capitalei, anunț de ultimă oră după protestele din România: „Nu vom renunța la restricții”
Alin Stoica, anunț după proteste Sursă foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Prefectul Capitalei a anunțat în cursul zilei de astăzi decizia autorităților cu privire la restricțiile anti-Covid-19. În timpul unei conferințe de presă, Alin Stoica le-a transmis cetățenilor că nu se va renunța la restricțiile existente, însă există posibilitatea unor mici modificări. Tot astăzi, șefii Jandarmeriei și Poliției Capitalei au prezentat situația actualizată în urma protestului de ieri seară.

“Acțiunea unor oameni care nu înțeleg necesitatea măsurilor nu ne va determina să le schimbăm”

Alin Stoica a apărut în fața cetățenilor pentru a-i informa cu privire la situația actuală a pandemiei și a restricțiilor introduse de autorități. În ciuda protestelor violente desfășurate în aproape toată țara, autoritățile și medicii susțin că aceste restricții sunt necesare, iar renunțarea la ele ar produce un rău inevitabil cetățenilor.

Cu privire la reducerea programului de funcționare al magazinelor, prefectul Capitalei consideră că această măsură este, mai degrabă, o limitare a confortului, decât un rău în sine. Acesta a oferit exemplul altor țări cu program de funcționare similar, situație în care oamenii s-au conformat, fără a crea discuții și tensiuni în acest sens.

”Aproape toți locuitorii Capitalei respectă aceste restricții și înțeleg importanța lor. Nu sunt niște restricții, sunt niște limitări ale confortului pentru a proteja sănătatea oamenilor. Nu vom renunța la aceste măsuri pentru că ele sunt menite să ne protejeze pe noi.

Acțiunea a 2.000 de oameni care nu înțeleg importanța acestor măsuri nu ne va determina să le schimbăm.

Magazinele nu se vor închide, în curând, în București. Magazinele își vor schimba programul, eventual. Este o limitare confortului. În unele țări, de exemplu, în Austria, în mod normal, magazinele se închid la ora 18.

Evident că este o lipsă de confort în momentul în care ești obișnuit ca magazinele să se închidă mai târziu, dar, în sine, programul până la 18:00 al magazinelor nu reprezintă o schimbare atât de dramatică în viața noastră, dar e o lipsă de confort pe care o să o resimțim, cu siguranță”, a declarat, marți, Alin Stoica.

Ce noi restricții îi așteaptă pe români

Întrebat dacă autoritățile au în plan restricții noi, în cazul unei creșteri a cazurilor, Alin Stoica a răspuns negativ, afirmând că restricțiile luate în calcul sunt doar cele existente deja în Hotârârea de Guvern.

“Deocamdată, nu. Restricțiile sunt cele prevăzute în ultima Hotărâre de Guvern și le vom aplica gradual, pe măsură ce indicele de infectare crește”, a adăugat acesta.

Cu privire la creșterea numărului de infectări după proteste, Alin Stoica și-a exprimat îngrijorarea, explicând că acest gen de oameni sfidează regulile în orice context, indiferent că se află la proteste sau în altă parte.

„Mă întristează. (…) Oamenii care nu respectă regulile, acei câțiva din București, o minoritate, nu le respectă indiferent dacă vin sau nu la protest. Sunt aceiași oameni care participă la proteste. Da, este posibil să se răspândească mai mult virusul, de aceea facem din nou apel la conformarea voluntară”, a concluzionat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI