16 apr. 2024 | 20:20

S-a dat lege în România. Ce trebuie să știe persoanele cu handicap care sunt însoțite de un câine ghid

Politică
S-a dat lege în România. Ce trebuie să știe persoanele cu handicap care sunt însoțite de un câine ghid
Se schimbă prevederile legislative pentru persoanele cu handicap. Șoferii nu au voie să le refuze. Cum arată legea trimisă spre promulgare.

Persoanele cu handicap care sunt însoțite de un câine ghid vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, unitățile comerciale și în alte spații, potrivit unui proiect de lege care a trecut la vot decizional la Camera Deputaților. Legea este trimisă spre promulgare.

Legea care schimbă drepturile persoanelor cu handicap a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat un proiect de lege inițiat de USR care prevede că persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, unități comerciale și alte spații, dacă vor fi însoțite de un câine ghid.

Inițiativa prevede modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în sensul scutirii de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi asigurarea accesului liber şi gratuit în locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi în mijloacele de transport alternativ alături de câinele-ghid.

Nu va mai fi nevoie de plata tarifului de omologare individuală la RAR

Românii care, pe fondul stării de sănătate, circulă cu mașini special concepute pentru a fi manevrate în condițiile unui handicap nu vor mai plăti tariful de omologare individuală perceput de RAR. Prevederea se aplică pe durata de valabilitate a certificatului de handicap și doar în cazul mașinii personale.

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, se arată în proiectul de lege inițiat de USR.

Șoferii care vor refuza transportul persoanelor cu handicap, însoțite de câini, vinovați de discriminare

Orice refuz al unui șofer care prestează servicii de taximetrie, precum și al șoferilor vehiculelor de transport alternativ de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul alături de câinele ghid, va fi încadrat drept discriminare, potrivit noilor reglementări.

Câinele ghid care va însoți persoanele cu handicap va avea acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun și în mașinile prin intermediul cărora de prestează servicii de taximetrie, potrivit legii trimise spre promulgare.

Proiectul de lege inițiat de USR a fost adoptat, pe 23 octombrie, de Senat, în calitate de prim for decizional, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Capital.ro
Prețul unui kilogram de nucă în Piața Obor din București, înainte de Paște
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
SCHIMBĂRI privind PERMISUL de CONDUCERE! Iohannis a promulgat LEGEA
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro