S-a ales noul premier al României? PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord

S-a ales noul premier al României? PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord
”Habemus primus minister!” USR-PLUS și UDMR

Conform enunțului latinesc ”Habemus papam”, am putea spune ”Habemus primus minister!”.  Conform surselor apropaite partidelor, s-ar fi convenit în această dimineață asupra viiorului Guvern și, implicit, numele Premierului. PNL, USR-PLUS și UDMR sunt în pline negocieri astăzi, și s-ar părea că au ajuns la un consens.

PNL, USR-PLUS și UDMR anunță: ”Habemus primus minister!”

În toată această săptămână au avut loc negocieri intense, atât între partidele parlamentare, cât și cu Președintele, pentru desemnarea viitorului Guvern. Până acum AUR, PSD au venit cu propuneri refuzate din start, la fel fiind și în cazul USR.

În această dimineață, conform unor surse apropiate, s-ar fi definitivat negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR. Astfel, viitorul Guvern va fi condus de către Florin Cîțu, PNL având în viitorul Guvern opt ministere. USR-PLUS și UDMR ar avea alte portofolii, față de cele dorite de PNL.

În urma negocierilor, USR-PLUS ar beneficia de șapte ministere, iar UDMR va avea miniștri în 3 ministere din viitorul Guvern. Negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR ar fi avut loc la Vila Lac 1. Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan este cel care a anunțat succesul negocierilor.

Împărțirea ministerelor, după negocieri

Informațiile venite pe surse anunță negocierile dure dintre cele trei formațiuni politice, care au ajuns, într-un final, la un numitor comun. În urma acestora, PNL va prelua și președenția Camerei Deputaților, în persoana lui Ludovic Orban. USR a renunțat la acest post, dar ar prelua președinția Senatului.

În schimb, în viitorul corp al guvernului, USR-PLUS va primi ministerele Sănătăţii, Educaţiei, Culturii, Energiei/ Economiei, Muncii, Mediului, cu toate că și-ar fi dorit Finanțele, dar PNL nu vrea să renunțe la el.

Conform viitoarei organigrame, PNL va avea portofoliile de la Finanțe, Apărarea, Externele, Internele, Justiţia, Dezvoltarea, Transporturilor și Fondurile UE. UDMR-ul care a acceptat participarea în noul Guvern, spun sursele, vor avea ministerele Agriculturii, Comunicaţiilor şii Tineretului şi Sportului.

La ora la care scriem acest material, discuțiile dintre cele trei formațiuni politice sunt încă în desfășurare la celebra Vila Lac 1. În acest moment zvonurile spun că PNL este obligat să facă concesii.

Cel mai aprig subiect fiind portofliul de la Finanțe, unde PNL ar vrea să aibă controlul asupra numirilor în funcție ale viitorilor șefi de la ANAF și celelalte insitutții de sub tutela Ministerului Finanțelor. Nu se știe dacă negocierile se vor încheia astăzi.

Cu toate astea negocierile cu USR-PLUS și UDMR au fost dure de la început, iar ceea ce se întâmplă astăzi am putea spune că este un succes, chiar din partea USR-PLUS și UDMR.

Veriga dură din negocieri, sunt UDMR-ul, care ar putea să beneficieze de anumite concesii.

Deocamdată presupunerile sunt că aceștia vor avea doar trei ministere, dar s-ar putea să se schimbe ecuația, la finalul zilei. Rămâne să vedem care vor fi concluziile finale ale acestor negocieri, mai ales că au fost presați și de Președinte, în a rezolva urgent acest divergent politic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI