14 sept. 2020 | 15:06

S-a aflat secretul plantelor sănătoase! Ce trebuie să pui în ghiveci, de fapt

Utile
S-a aflat secretul plantelor sănătoase! Ce trebuie să pui în ghiveci, de fapt
S-a aflat secretul plantelor sănătoase! Ce trebuie să pui în ghiveci, de fapt

Pământul pus în ghiveci trebuie să imite, pe cât posibil, solul pe care cresc plantele în condiții naturale, iar pentru asta trebuie să cunoaștem preferințele plantelor, pentru a le oferi amestecuri de pământ în care acestea să se simtă cel mai bine.

Secretul plantelor sănătoase: amestecul de pământ este cheia

  • Soliditatea solului trebuie să fie îndeajuns încât să poată susține planta, cu rădăcinile înfipte în pământ.
  • Capacitatea de retenție a apei este lege, fiindcă planta își procură hrana din sol sub forma sărurilor dizolvate.
  • Aerația, cu excepția plantelor de apă, este foarte importantă.
  • Plantele de apartament cultivate în ghivece au nevoie de un amestec de pământ format din pământ de țelină, pământ de frunze, mraniță, nisip, cărbune de lemn pisat/mangal.

Cum să prepari amestecul pentru pământul plantelor de apartament

Amestec pentru plante verzi

Pîmântul pentru plantele de interior necesită un amestec ce conține azot pentru a crește frumos și a rămâne verzi. Un alt truct constă în faptul că se folosește pulbere de corn măcinat, un îngrășământ organic care eliberează azotul.

Pregătește un amestec din jumătate de sol universal bun, 1/4 de sol de grădină non-calcaroasă și 1/4 substrat de turbă. În final, adaugă doza de pulbere de corn măcinată indicată de producător, în funcție de cantitatea de amestec pe care îl prepari.

Amestec pentru cactuși

Pune 1/3 din solul de ghiveci sau solul de grădină la 2/3 din nisipul de râu cu bob mediu. Pune pe fundul vasului pietriș sau pietricele mici, iar în jurul coroanei plantelor întinde un strat dens de nisip. Însă, mare grijă, căci acest amestec este valabil pentru majoritatea cactușilor, dar unele specii precum Ariocarpus sau Lithops au nevoie de un amestec din mai mult nisip, pozzolan sau perlit, cu o mare putere de drenaj.

Roua Cerului, regina plantelor carnivore din România

Prădătorul de mlaștină din Harghita a început să înflorească în iulie. Roua Cerului, una dintre puținele plante carnivore din țara noastră, a devenit atracție turistică în Tinovul Mohoș, unde își are habitatul natural. Ea poate înghiți o pradă de zece ori mai mare decât volumul ei, fiind o specie unicat în România.

Planta trăiește de regulă în tundră, dar s-a adaptat și la regiunea de lângă Lacul Sfânta Ana, unde rezistă de mai bine de 12 mii de ani. Minuscula planta carnivoră de culoare roșie are frunzele împodobite pe margini cu zeci de tentacule acoperite de mici sfere diamantine de sevă.