S-a aflat ce rentă viageră va primi David Popovici, la doar 19 ani. Înotătorul român a impresionat la Jocurile Olimpice din 2024, revenind acasă cu o medalie de aur și una de bronz. Supranumit „Regele Natației”, el a devenit primul campion olimpic masculin din istoria natației românești.
Timp de 20 de ani, niciun reprezentant al României nu a mai câștigat o medalie la Jocurile Olimpice. Când Camelia Potec și Ionuț Florea triumfau la Atena, David Popovici încă nu se născuse.
Pentru performanța sa excepțională de la Paris, David Popovici va primi renta viageră doar după ce își va încheia cariera. Aceasta îi va asigura o sumă semnificativă în fiecare lună.
„Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate”, este specificat în lege.
Conform Legii nr. 69 din 28 aprilie 2000, sportivii care au obţinut medalii la cele mai importante competiţii pot cere primirea unei rente viagere. Aceasta se asigură în următoarele condiţii, potrivit legislatie.just.ro:
(1) Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o renta viageră.
(2) Renta viageră prevăzută la alin. (1) reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.
(3) Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţionala pentru Statistica pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.
(4) Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a prezentei legi.
(5) În funcţie de nivelul performantei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
– 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
– 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai buna performanta se cumulează cu cea pentru performanta inferioară, potrivit nivelurilor prevăzute la alin. (5) lit. b).
(7) Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se aloca de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.
(8) Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(9) Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plăteşte lunar în lei şi nu este impozabilă.
(10) În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspenda.