Momentele dramatice de la Piatra Neamț, din Spitalul Județean, au șocat o națiune întreagă. Dovezile și informațiile despre drama petrecută aici, au început să apară, și scot la iveală noi adevăruri dure.
Conform unor date publicate de Mediafax, la numărul unic de urgență 112, ar fi fost făcute patru apeluri din Spitalul Județean din Piatra Neamț care anunțau incendiul devastator produs în secția ATI. Într-un comunicat remis către Mediafax, STS spune că primul apel ar fi fost făcut de către unul din angajații spitalului:
”În data de 14 noiembrie a.c., la Centrul 112 Neamţ s-au înregistrat patru apeluri de urgenţă. Primul a fost iniţiat la ora 18:46 şi preluat de operatorul STS al 112 în 4 secunde. Apelul a fost procesat şi indexat, conform metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie şi a fost transferat către ISU Neamţ, Poliţie, Ambulanţă şi Jandarmerie”, au transmis reprezentanţii STS.
Drama de proporții de la Piatra Neamț scoate încă odată în evidență lipsa de reacție, sau lentoarea cu care au reacționat la apelurile disperate ale celor din Spitalul județean din Piatra Neamț. În urma acestui dezastru zece oameni și-au pierdut viața, iar alte opt sunt în stare critică. Printre cei în stare critică se numără și medicul care a încercat să salveze pacienții. Acesta se află acum într-un spital din Belgia cu arsuri pe 40% din corp.
Procurorii de pe lânga Parchetul General, au început încă de duminică investigațiile în acest caz, ridicând din spital mai multe documente. Alte dovezi de la Spitalul Județean, arată că o parte din pacienți ar fi decedat în încercarea disperată de a se salva. În urma unor informații pulicate de DSP Neamț, într-un comunicat, reiese că managerii spitalului nu aveau avizul instituției pentru relocare. Din comunicatul DSP Neamț reiese că Spitalul Județean nu a cerut aprobarea din partea DSP.
”Această solicitare nu a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
- La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
- Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
- Pentru mărirea capacității de la Secția ATI au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Reconfigurarea de la Secția ATI și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.”, se spune în comunicatul DSP Neamț.