Unul din cei mai puternici oameni din lume, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin are un trecut plin de secrete, multă lume încercând să i le afle. Până de curând nu se știa mai nimic de activitatea lui ca și agent KGB în Germania, acum s-a aflat.
Întrebarea dacă Vladimir Putin a sprijinit teroriștii anti-occidentali ca tânăr ofițer KGB a persistat mult timp și nimeni nu dădea semne să găsească răspuns la această întrebare. Când Vladimir Putin a sosit pentru prima dată la Dresda ca ofițer KGB de nivel mediu în 1985, Germania de Est trăia deja din timpul împrumutat. În pragul falimentului, țara a supraviețuit cu ajutorul unui împrumut de un miliard de mărci germane din Germania de Vest, în timp ce vocile disidente erau în creștere. În jurul blocului de est, starea de protest era în creștere, pe fondul mizeriilor și deficienței economiei planificate și a brutalității agențiilor de aplicare a legii de stat.
Cea mai mare parte din ceea ce a făcut Putin în anii ăn care a fost în Dresda rămâne învăluită în mister, în parte, deoarece KGB a fost atât de eficient în distrugerea și transferul documentelor înainte de prăbușirea Germaniei de Est. Doar fragmente rămân în dosarele preluate din activitățile de la Stasi despre Putin. Dosarul său este subțire și bine arătat. Singura urmă a oricărei activități operative legate de Putin este o scrisoare de la el către Horst Bohm, șeful Stasi din orașul Dresda, în care îi cere ajutorul în restabilirea conexiunii telefonice pentru un informator din poliția germană. Scrisoarea este scurtă în orice detaliu, însă faptul apelului direct al lui Putin la Bohm pare să indice proeminența rolului său.
Mulți ani mai târziu, când Putin a devenit președinte al Rusiei, legendarul șef al brațului de informații externe din Stasi Markus Wolf și foștii colegi din KGB ai lui Putin au avut grijă să sublinieze că el a fost un nimeni când s-a aflat în Dresda. Putin a fost „destul de marginal”, a spus Wolf o dată într-o revistă germană. Colegul KGB Putin a împărtășit un birou la sosirea sa la Dresda, Vladimir Usoltsev, căruia i s-a permis într-un fel să scrie o carte despre acele vremuri, a avut grijă să sublinieze mundanitatea muncii lor, dezvăluind în același timp zero detalii despre operațiunile lor. El și-a recunoscut rolul în recrutarea agenților sub acoperire, dar a spus că și-au petrecut 70% din timp scriind „rapoarte fără sens”. Televiziunea de stat din Rusia a proclamat mai târziu că Putin nu a fost niciodată implicat în nimic ilegal. Cele mai multe dintre aceste conturi oficiale subliniază, de asemenea, că Dresda însuși a fost o provincie, departe de acțiunea Berlinului de Est.