09 apr. 2024 | 08:38

Ruşii testează arme nucleare? Specialiştii, îngrijoraţi de ceea ce ar putea face Vladimir Putin

Știri generale
Ruşii testează arme nucleare? Specialiştii, îngrijoraţi de ceea ce ar putea face Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Imaginile analizate de specialiști ridică mari îngrijorări cu privire la următorii pași pe care ar putea să îi facă Vladimir Putin, din dorința de a intimida statele ce sprijină Ucraina. Dovezile ar duce spre o singură posibilă concluzie: rușii testează arme nucleare.

„Armele există pentru a le folosi”

Cu doar câteva zile înainte de a fi reales ca președinte al Rusiei, Vladimir Putin afirma, în martie 2024, ca țara este pregătită pentru un război nuclear, dar că nu „se grăbește spre el”.

„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, „Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”,

„De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie” – sunt doar câteva dintre declarațiile date de liderul de la Kremlin.

Specialiștii cred că Rusia testează arme nucleare

Acum, un profesor asociat de la Universitatea din Tokyo susține că Rusia pare că testează arme nucleare. Yu Koizumi a analizat imaginile din satelit realizate de compania de tehnologie spaţială Maxar Technologies Inc. şi de firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, ambele din Statele Unite.

Specialistul spune că o construcție de mari dimensiuni este aproape de finalizare în poligonul din arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică, locul în care vechea Uniune Sovietică a efectuat, din 1955 până în 1990, nu mai puțin de 130 de teste nucleare – în atmosferă, în subteran și subacvatic.

Cel mai recent test efectuat de Rusia acolo – pentru perfecționarea armelor și pentru a le evalua capacitățile – a avut loc în 2004.

Koizumi crede că Moscova ar putea pregăti un test nuclear subcritic, care nu produce o explozie, calificând demersul drept o încercare de „intimidare a țărilor europene și SUA” cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

Te-ar putea interesa și: Vladimir Putin, și mai puternic în Rusia! Ce se va întâmpla pe 7 mai 2024, la Moscova

„Ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”

La începutul lunii februarie, a explicat profesorul, clădirea de mari dimensiuni era aproape finalizată, reiese din imaginile surprinse atunci.

„Este foarte probabil ca facilitatea să fi fost construită recent pentru un test (nuclear)”, a spus el, adăugând că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că această facilitate ar putea fi extinsă în continuare.

Trebuie menționat că fotografiile nu arată nicio dovadă clară a unui astfel de demers al Rusiei. Koizumi face referire însă la zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ trei kilometri de situl nuclear în munţi, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic – ce nu produce o explozie.

„Faptul că Rusia joacă cartea unui test nuclear ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”, a declarat Koizumi, citat de Kyodo.

Te-ar putea interesa și: Relațiile dintre Rusia și NATO sunt „la nivelul de confruntare directă”. Unul dintre oamenii lui Vladimir Putin face declaraţii îngrijorătoare

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Capital.ro
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro