03 mai 2019 | 16:58

Cum au exportat rușii în Europa petrol contaminat în valoare de miliarde de dolari

Știri generale
Cum au exportat rușii în Europa petrol contaminat în valoare de miliarde de dolari
Foto: freeimage4life / Flickr

Multe țări europene sunt dependente de petrolul din Rusia, iar Moscova știe acest lucru. Kremlinul folosește deseori acest avantaj în negocierile politice și pentru propriile interese. Dar nu joacă mereu curat.

Rusia este în centrul unui scandal după ce ar fi livrat în mai multe țări europene petrol contaminat. Compania Gomeltransneft a descoperit că, între 19 și 22 aprilie, în conducta Drujba, operată de gigantul Transneft, a fost pompat petrol contaminat.

În țiței s-au găsit compuși clorizi organici, care sunt utilizați în puțurile de petrol pentru curățare și majorarea producției.

„Vă rugăm să luaţi imediat toate măsurile necesare pentru evitarea eventualelor pierderi şi a altor consecinţe negative”, arată compania Gomeltransneft.

În ce țări europene a ajuns petrolul contaminat din Rusia

E greu de spus, deocamdată, dacă petrolul a fost contaminat intenționat sau nu. Cert este că mai toate marile companii producătoare de petrol din Rusia au încercat să obțină informaţii de la Transneft.

Dar, fără succes. Toate eforturile au eşuat, iar apariția acelor compuși în petrol rămâne un mister.

Evident că problema a dus la probleme de aprovizionare în Europa. După ce s-a aflat că petrolul e contaminat, rafinăriile și companiile care importau petrol rusesc au redus achizițiile. Cantitățile au scăzut cu până la un milion de barili pe zi, ceea ce înseamnă cam 10% din importurile de petrol ale Europei.

Petrolul contaminat a ajuns, însă, în Belarus, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Valoarea acestuia se ridică la 2,7 miliarde de dolari.

Acum, rafinăriile și companiile care l-au cumpărat au costuri suplimentare. Ele trebuie să-l depoziteze și să-l dilueze cu țiței mai curat, un demers care presupune costuri în valoare de milioane de dolari.

„Aceasta reprezintă o problemă enormă pentru rafinăriile europene care depind de fluxurile ruseşti de gazoducte. Deşi acest eveniment pare a fi o situaţie excepţională, întâmplată o singură dată, el ridică problema necesităţii de a căuta furnizori alternativi, pentru siguranţă.”
Amrita Sen, economist

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Mare surpriză în noaptea de Revelion. Vremea se schimbă total
EVZ.ro
Cu ce poți să înlocuiești folia de aluminiu. Păstrează perfect alimentele zile la rând
Spynews
Cutremur pentru Călin Georgescu. Decizia luată în interiorul Bisericii Ortodoxe: Nu pot să cred!
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE în TRAGEDIA din COREEA de SUD! De ce s-a PRĂBUȘIT AVIONUL! INFORMAȚIA MOMENTULUI
Mediaflux
Edith și Ali Firescu de la MPFM, sezonul 6, au devenit părinți pentru prima dată! Imagini emoționante cu fetița lor | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro