Rușii au dat drumul la amenzi pentru ”jignirea statului”: cât te costă să-l înjuri pe Putin

de: Puiu Alexandru
03 04. 2019

Democrația din Rusia începe să aibă din ce în ce mai mult de suferit în ultimii ani, iar noua lege ratificată de Putin va avea consecințe îngrijorătoare în lumea reală și în fiecare colț al internetului.

Cu o scurtă pauză, Putin a fost președintele Rusiei în cea mai mare parte a utlimelor două decenii. Cei mai mulți sunt convinși că regimul său a devenit unul destul de totalitar în ultimii ani, iar că practicile recente referitoare la cenzură aduc aminte de perioada comunistă. O nouă lege arată gravitatea situației cu care se confruntă cetățenii țării, dar și publicațiile jurnalistice.

În ultimele zile, în Rusia, a făcut înconjurul publicațiilor online o știre ce pleacă de la imaginea de mai jos. Era vorba de redactarea mesajului ”Putin este homosexual” pe stâlpii unei secții de Poliție. Grafitiul a fost realizat în noaptea dintre 31 martie și 1 aprilie.

Pe lângă faptul că stâlpii au fost șterși în dimineața 1 aprilie, după cum se poate vedea mai jos. Toate agențiile de știri din Rusia, conform The Moscow Times, au fost nevoite și ele să șteargă știrea cu pricina, la cererea procurorului general al Rusiei, Roskomnadzor.

În mod previzibil, nu a trecut mult până când unele publicații au acuzat statul de cenzură, dar efortul este inutil, în contextul în care există deja o lege care permite astfel de practici din partea statului. Legea care amendează jignirea autorităților a intrat în vigoare la mijlocul lunii martie. Din acest motiv, cel puțin cinci site-uri de știri din Yaroslavl au scris – și apoi au șters – despre faptul că mesajul ”Putin este homosexual” a fost scris cu spray pe coloanele clădirii unei secții de Poliție.

Legea cenzurii care pedepsește jignirea statului și oricăror autorități rusești a fost semnată de președintele Vladimir Putin în luna martie. Aceasta include amenzi pentru rușii care ”răspândesc știri false sau arată lipsă de respect fățișă în mediul online” față de stat. Amenzile specificate în lege sunt de până la 1400 de euro sau 100.000 ruble. Partea cea mai interesantă a legi este că autoritățile stabilesc arbitrar ce înseamnă ”fake news”, în momentul în care cer unor publicații să le șteargă.