Rusia va rămâne fără o băutură extrem de populară din cauza războiului din Ucraina. Care e motivul

Rusia va rămâne fără o băutură extrem de populară din cauza războiului din Ucraina. Care e motivul
Rusia, la un pas sa ramana fara bere

Rusia va rămâne fără o băutură extrem de populară din cauza războiului din Ucraina. Care este motivul? Producătorii de bere din Rusia au cerut Ministerului Agriculturii să îi ajute să găsească soluții de a înlocui hameiul de import, a anunțat vineri ziarul rus de bussiness Kommersant, preluat de Reuters.

Rușii, la un pas să rămână fără o băutură dragă lor. Sancțiunile Occidentului încep să se simtă

Hameiul este un ingredient aromatizant important în fabricarea berii, iar producătorii ruși importă 98% din cele 7.000-7.500 de tone pe care le utilizează anual.

Hameiul folosit pentru fabricarea berii din Rusia, de obicei, vine din Germania, Republica Cehă, dar și din Statele Unite. În contextul sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, ingredientul principal pentru producerea berii nu mai este disponibil.

Berea, pe cale de dispariție din Rusia

Producătorii interni de bere din Rusia se vor confrunta, în plus, cu o cerere mai mare de produs, întrucât rivalii europeni Carlsberg și Heineken au anunțat că se retrag de pe piața rusă.

Cele mai multe firme deținute de ruși au suficient hamei doar pentru câteva luni, iar problemele adevărate vor începe în timpul verii dacă aprovizionarea va fi întreruptă, a anunțat Uniunea Berarilor din Rusia printr-o scrisoare consultată de Kommersant.

Ce solictă berarii ruși guvernului de la Moscova

Uniunea Berarilor a solicitat guvernului să sprijine înființarea de culturi locale, deși procesul ar putea dura probabil câțiva ani.

De asemenea, Asociația Producătorilor de Hamei din Rusia estimează că ar avea nevoie de peste 500 de milioane de ruble, ceea ce înseamnă 6,4 milioane de dolari, în subvenții de stat anuale timp de 3-5 ani pentru a se putea crește producția la 1.000 de tone până în 2030, mai informează sursa mai sus citată.

Ce conține berea

Hameiul este unul din cele patru ingrediente esențiale pentru fabricarea berii, alături de malț, drojdie și apă.

Ceea ce berarii numesc hamei sunt de fapt doar florile în formă de con ale plantei de hamei (Humulus lupulus), o rudă a canabisului, însă fără THC.

Ce conține hameiul

Hameiul conține acizi și uleiuri care conferă amăreala specifică berii, dar are și un rol de conservant al acesteia.

În general, hameiul se adaugă la faza de fierbere a berii, întrucât durează destul de mult timp, circa o oră, pentru a dezlănțui acizii „alfa” care echilibrează dulceața malțului.

Hameiul, folosit în funcție de rețetă

Hameiul este cel mai adesea asociat cu amăreala din bere, însă acesta nu este singurul motiv pentru care este folosit.

În funcție de rețeta berarului, acesta poate adăuga mai mult hamei mai târziu în fierbere, întrucât uleiurile aromatice sunt distruse într-un proces de fierbere îndelungat.