Rusia, simulare fulgerătoare cu tiruri de rachete cu capacitate nucleară. Două țări din Uniunea Europeană, în mare pericol

Rusia, simulare fulgerătoare cu tiruri de rachete cu capacitate nucleară. Două țări din Uniunea Europeană, în mare pericol
Tiruri cu rachete cu capacitate nucleară lansate Foto ilustrativă

Moscova a anunțat în cea de-a șaptezecea zi de război că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară, în contextul în care forțele ruse au continuat cu atacuri masive în mai multe orașe din Ucraina, iar uzina Azostav din Mariupol a fost invadată de trupele lui Putin.

Vladimir Putin, tot mai aproape de un atac nuclear?

Rusia se simte din ce în ce mai amenințată de Occident, după ce pe tot parcursul războiului a fost vizată de mai multe sancțiuni. Situația din ultimele zile a devenit și mai tensionată, astfel că mai multe țări, printre care și SUA și-au arătat o poziție clară împotriva Rusiei, susținând că vor ajuta Ucraina cu tot ce trebuie pentru a învinge Rusia. De asemenea, Vladimir Putin nu a încetat nicio secundă în a răspunde cu amenințări nucleare atunci când securitatea țării a fost în pericol.

Anunțul care provoacă fiori a fost făcut, miercuri, astfel că Moscova a făcut primul pas clar care să demonstreze că Vladimir Putin este capabil să apeleze la un război cu arme nucleare. Astfel, ministrul rus al Apărării a transmis că, în timpul manevrelor militare din enclava rusă Kaliningrad, Rusia a simulat “lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară. Mai exact, este vorba despre o zonă de la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE.

Simularea cu arme nucleare a fost efectuată în cea de-a șaptezecea zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensivă sângeroasă care a șters mai multe orașe de pe harta lumii, provocând cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.

Potrivit comunicatului Ministerului rus al Apărării privind simularea cu tiruri de rachete cu capacitate nucleară, forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictive. Peste 100 de militari au participat la aceste exerciții militare, unitățile de luptă exersând totodată, “operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.

 

Vladimir Putin, amenințare cu arme nucleare pentru țările care susțin Ucraina

După ce a trimis trupe de soldați ruși și mercenari cunoscuți în Ucraina, Vladimir Putin, a amenințat în mod constant că ar putea să desfășoare arme nucleare tactice, dacă țări neprietenoase cu Rusia vor siguranța țării în pericol.

În urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a reiterat amenințarea cu arme nucleare și răspuns fulgerător față de țările care vor interveni direct pentru a ajuta Ucraina.

„Dacă cineva decide să se amestece în evenimentele în curs și să creeze amenințări strategice inacceptabile pentru Rusia, trebuie să știe că răspunsul nostru va fi fulgerător. Avem toate instrumentele pentru asta, cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda. Și le vom folosi, dacă va trebui”, a spus Vladimir Putin, în cursul unei reuniuni cu parlamentari ruşi.