Rusia se pregătește de război: cele mai mari mișcări de trupe, după Războiul Rece

Rusia se pregătește de război: cele mai mari mișcări de trupe, după Războiul Rece

Rusia a inițiat niște operațiuni militare de amploare în Marea Norvegiei, în Atlanticul de Nord. Experții militari sunt de părere că mișcările de trupe sunt cele mai mari din ultimele câteva decenii.

Tensiunile dintre Rusia și țările membre NATO au crescut la un nivel foarte ridicat în ultimele zile, după ce Vladimir Putin a dat startul unor operațiuni foarte complexe cu submarine în Atlanticul de Nord. Întregul set de circumstanțe este supravegheat cu atenție de NATO, conform oficialilor statului major norvegian, citat de AFP.

Mișcările rusești din Marea Norvegiei au început în urmă cu aproximativ o săptămână. La momentul respectiv, 10 submarine rusești cu baza în apropiere de insula Kula, dintre care 8 nucleare, au fost implicate în aceste manevre care ar urma să dureze două luni, se arată într-un comunicat al televiziunii naționale norvegiene, NRK, citând informații militare.

„Există în prezent o intensă activitate în Atlanticul de Nord iar Norvegia, ca și alte țări NATO, efectuează misiuni de supraveghere atentă în aer și la suprafață”, a afirmat un purtător de cuvânt al Statului major al Forțelor armate norvegiene, Brynjar Stordal. Tensiunile sunt foarte ridicate în regiune din cauza faptului că analiștii militari sunt convinși că acestea sunt pregătiri de un eventual război inițiat de ruși. Nu de alta, dar de la Războiul Rece și până în prezent, aceasta este cea mai amplă operațiune ”În termeni de mijloace angajate în același timp.”

Potrivit surselor citate de NRK, submarinele încearcă să ajungă cât mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal la vest de Groenlanda, fără a fi reperate și „arate că rușii sunt capabili să apere bazele lor și să amenințe coasta Statelor Unite”. Din câte se pare, întregul efort al rușilor este menit să streseze administrația de la Washington. „Este evident că își demonstrează capacitățile în termeni numerici și de amplasare simultană”, potrivit lui Brynjar Stordal.

Rușii au evitat să ofere informații pe posturile naționale de televiziune despre ceea ce se întâmplă în Atlanticul de Nord. Flota Nordului s-a mulțumit să anunțe, pe parcursul zilei de sâmbătă, într-un comunicat citat de agențiile rusești, că două submarine nucleare, Nijni Novgorod și Pskov, au început „scufundări la adâncime pentru a testa anumite echipamente și armamente” în apele internaționale ale Mării Norvegiei.

Este vorba de submarine de tipul Kondor, care pot lansa rachete de croazieră și care sunt destinate detectării și distrugerii grupurilor aeronavale inamice, potrivit presei rusești.