‘Rusia pregătește ceva masiv’. Experții anunță al doilea val al războiului din Ucraina

de: Anca Lupescu
28 02. 2022

Armata rusă, care încearcă să pătrundă în sudul Ucrainei, se pregătește în același timp să „lovească puternic” capitala Kiev și alte centre urbane, ceea ce ridică temeri privind numărul mare de victime civile, au declarat experți pentru AFP. Potrivit a două surse intervievate de AFP, una diplomatică și cealaltă de securitate, Moscova se pregătește să lanseze o nouă ofensivă militară iminentă.

Ce pregătește Rusia, conform experților

„Pregătesc ceva cu adevărat masiv”, a declarat una dintre surse, în timp ce cea de-a doua a spus că un „al doilea val” de război va lovi Ucraina „în mod iminent”, în timp ce rușii fac aranjamentele logistice pentru a-l lansa.

Progresul militarilor ruși este mult mai lent decât se aștepta, iar Rusia este „frustrată” de rezistența fermă a Kievului, a declarat duminică Pentagonul, adăugând că peste 50% din forțele pe care președintele rus Vladimir Putin le-a masat împotriva Ucrainei (…) sunt angajate” în această țară.

Dacă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut luni soldaților ruși să depună armele pentru a salva viețile, impasul armatei trimise de Moscova, evocat uneori de occidentali, este departe de a fi o realitate, notează mai mulți experți.

„Nu există decât în jocurile video că se cucerește o țară în două zile”, a declarat Olivier Kempf, director al firmei de strategie La Vigie, intervievat de AFP.

„Nu există niciun impas. Există dificultăți, da, acesta este un război. Este posibil să aibă probleme logistice, dar, indiferent ce ni se spune, fac progrese. Doar că nu merge la fel de repede ca în filmele de la Hollywood”, a continuat el.

Cum văd experții desfășurarea de forțe din Ucraina

Extrem de superioare din punct de vedere militar, în special în aer, forțele rusești au „o mare libertate de mișcare” pe teritoriul Ucrainei, iar imaginile din satelit arată „coloane lungi de vehicule în câmp deschis”, ceea ce sugerează că „rămân încrezătoare în propriile poziții și în incapacitatea Ucrainei” de a le face față, a observat Nick Brown de la Janes, un centru britanic de cercetare în domeniul apărării.

Luptele fac ravagii în sudul Ucrainei, care se învecinează cu Marea Neagră și Marea Azov. Sosite prin Crimeea, un teritoriu aflat aproape în mijlocul coastei ucrainene, trupele rusești se deplasează treptat spre vest, în special spre Odesa, și spre est, unde Mariupol are o importanță strategică.

Cucerirea Mariupolului ar deschide calea pentru o joncțiune a forțelor rusești care ar „schimba totul”, în special pentru logistica și aprovizionarea lor, a observat o sursă militară franceză.

„Aceasta ar permite continuitatea teritorială între regiunea Rostov pe Don (la granița cu Ucraina) și Crimeea”, ceea ce ar da Moscovei posibilitatea de a „absorbi” sau „anexa” întregul est al Ucrainei, a adăugat acesta.

De asemenea, trupele rusești ar „strânge în clește forțele ucrainene care luptă în Donbass”. Dar rușii ar trebui apoi să „dețină și să domine” acel teritoriu pentru a-și „asigura propria securitate”, avertizează Nick Brown.