Rusia, noi sancțiuni din partea SUA. Gazprom a primit cea mai dură lovitură
Ieri, pe 8 mai, Președintele Biden și liderii G7 s-au întâlnit cu președintele Zelenski pentru a consolida angajamentul comun de a consolida poziția Ucrainei pe câmpul de luptă și la masa negocierilor. Sancțiunile fără precedent au avut deja un impact imens asupra economiei rusești. Controalele americane la export au împiedicat accesul Rusiei la tehnologii critice și la lanțurile de aprovizionare de care are nevoie pentru a-și susține ambițiile militare. Tot ieri au fost impuse noi sancțiuni ce au vizat un număr de posturi tv loiale Kremlinului, dar și asupra Gazprombank.
Sancțiuni dure împotriva mass-mediei controlate de stat din Rusia care sprijină războiul lui Putin
La întâlnirea de ieri, Statele Unite au anunțat că vor sancționa trei dintre cele mai vizionate televiziuni rusești controlate direct sau indirect de stat din Rusia. Este vorba de Societatea pe acțiuni Channel One Russia, postul de televiziune Russia-1 și Societatea pe acțiuni NTV Broadcasting Company. Toate cele trei stații au fost printre cei mai mari beneficiari de venituri străine, care alimentează veniturile statului rus, spun reprezentanții Casei Albe.
În afară de noile sancțiuni îndreptate spre concernele mass-media rusești, printre altele, SUA interzic furnizarea de servicii de contabilitate, consultanță, servicii fiduciare și corporative oricărei persoane din Rusia.
„Pentru companiile și elitele rusești, aceste servicii au devenit cheia pentru a genera bogăție, pentru a genera venituri pentru mașina de război a lui Vladimir Putin și pentru a încerca să ascundă această bogăție și să evite sancțiunile.”, se arată în comunicat zilei de ieri.
Sancțiuni împotriva conducerii Sberbank și Gazprombank
La finalul întâlnirii de ieri au mai fost aprobate și alte sancținui dure. Trezoreria SUA a anunțat duminică impunerea de sancțiuni împotriva conducerii Sberbank și Gazprombank, prima și a treia bancă de stat din Federația Rusă, cu active totale de 47.000 de miliarde de ruble.
Opt manageri de top ai Sberbank, inclusiv trei vicepreședinți ai consiliului de administrație, Bella Zlatkis, Kirill Tsarev, Serghei Maltsev, și fostul viceprim-ministru al guvernului rus, Olga Golodets, au căzut sub incidența unor sancțiuni de blocare totală, cu înghețarea tuturor activelor și interzicerea eliberării de vize.
Din 6 aprilie, Sberbank însăși se află pe lista neagră a Trezoreriei SUA. Banca nu poate efectua tranzacții în dolari și, în curând, își va pierde accesul la alte monede: în cadrul celei de-a șasea runde de sancțiuni, UE se pregătește să o deconecteze de la SWIFT.
Conducerea Gazprombank, care face obiectul doar al sancțiunilor sectoriale și care până de curând își păstra imunitatea datorită statutului de bancă de referință pentru plățile pentru gaz, s-a trezit sub sancțiuni de blocare aproape în totalitate.
Măsurile luate împotriva directorilor de la Gazprombank au fost primele în care a fost implicat gigantul exportator de gaz rusesc, în condițiile în care Statele Unite și aliații săi au evitat să ia măsuri care ar putea duce la întreruperea furnizării de gaz către Europa, principalul client al Rusiei.
Pe lista neagră 17 directori de top ai băncii Gazprombank
Trezoreria americană a pus pe lista neagră 17 directori de top ai băncii, precum și 8 persoane care, conform ultimelor date deschise, făceau parte din consiliul de administrație al acesteia. Printre acestea se numără Famil Sadigov, concomitent vicepreședinte al consiliului de administrație al Gazprom, precum și Mihail Sereda, care a făcut parte din consiliul de administrație al monopolului de gaze până în 2020.
„Acesta nu este un bloc complet. Nu înghețăm activele Gazprombank și nici nu interzicem tranzacțiile cu Gazprombank.
Ceea ce semnalăm este că Gazprombank nu este un refugiu sigur. Prin urmare, sancționăm unii dintre cei mai importanți directori de afaceri ai lor… pentru a crea un efect de intimidare.”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației Biden.
Sancțiunile împotriva GPB, ultima mare bancă de stat care nu a fost izolată de sistemul financiar global, ar trebui privite ca un semnal, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt de la Casa Albă. Deși activele băncii nu sunt înghețate sau interzise, SUA „arată clar că banca nu mai este un refugiu sigur”, a explicat acesta.