Sosirea unor nave de război americane în Marea Neagră în sprijinul aliaților din NATO a stârnit din nou furia președintelui rus Vladimir Putin. Președintele rus a declarat că una dintre nave se află în „vizorul” armatei ruse. Această mutare a americanilor adâncește și mai mult tensiunile din Crimeea, zonă controlată de ruși.
Vladimir Putin a făcut comentariul în fața liderilor militari luni, subliniind necesitatea Rusiei de a-și consolida apărarea aeriană. El a citat desfășurarea sistemului de apărare antirachetă al NATO, condus de SUA, în Europa de Est și misiunile navelor alianței în Marea Baltică și Marea Neagră.
„Chiar și acum, o navă de război americană a intrat în Marea Neagră și o putem vedea în binoclul sau în vizorul sistemelor noastre de apărare”, a declarat Vladimir Putin în timpul întâlnirii din orașul Sochi din sudul Rusiei.
Între timp, Flota rusă a Mării Negre a declarat marți că navele sale de război au exersat distrugerea țintelor inamice. Distrugătorul USS Porter a intrat sâmbătă în Marea Neagră pentru o patrulă de rutină, după ce a participat la exercițiile NATO în Marea Egee.
„Echipajul USS Porter așteaptă cu nerăbdare să intre în Marea Neagră pentru a menține siguranța și stabilitatea în întreaga regiune.
Capacitatea noastră de a lucra alături de aliații și partenerii noștri din NATO sporește pregătirea noastră colectivă și securitatea maritimă generală.”, a precizat Flota a 6-a americană în comunicat.
USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a a SUA, a sosit luni pentru o vizită în port la Istanbul și se va alătura în curând USS Porter, a precizat Flota a 6-a a SUA, potrivit Reuters.
Mount Whitney a rămas în port marți, a declarat locotenent-comandorul Karl Schonberg, un purtător de cuvânt al flotei. Portul este considerat a fi intrarea în Marea Neagră. Distrugătorul USS Arleigh Burke a finalizat recent și exerciții NATO în Marea Baltică, a precizat Marina.
Vladimir Putin se plânge de mult timp de navele de război ale NATO și SUA în Marea Neagră, în special atunci când acestea navighează în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Comunitatea internațională consideră în continuare Crimeea o parte a Ucrainei.
Șase națiuni se învecinează cu Marea Neagră, inclusiv câteva care organizează exerciții de antrenament cu Statele Unite sau participă la patrule în apele sale internaționale, inclusiv România.
În iunie, tensiunile au crescut chiar înainte de un exercițiu militar anual al NATO în Marea Neagră. Atunci o navă rusă ar fi tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic care se deplasa în apropiere de Crimeea.
Unii analiști au caracterizat acest lucru și alte acțiuni, cum ar fi survolarea la joasă înălțime a unei fregate olandeze de către avioane de război rusești, ca o escaladare a eforturilor Moscovei și ale lui Vladimir Putin de a controla regiunea. Totuși, unii analiști au declarat că ultimele comentarii ale lui Vladimir Putin au părut mai puțin ostile decât cele anterioare.
„Știm foarte bine că unii dintre omologii noștri străini nu vor înceta să încerce să spargă această paritate. Inclusiv prin intermediul desfășurării unor elemente ale apărării antirachetă globale în imediata apropiere a granițelor noastre.
Nu putem ignora aceste amenințări la adresa securității Rusiei și vom reacționa în mod adecvat la ele”, a mai declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu conducerea militară și contractorii din domeniul apărării.
Jorge Benitez, expert în securitate europeană în cadrul Atlantic Council, a avertizat că acest comportament al Rusiei arată un model de escaladare care „va duce la mai multe provocări și poate chiar la o confruntare cu NATO”.
Același expert crede că amenințările directe ale lui Vladimir Putin la adresa navelor militare americane sunt dovada că agresiunea militară a Rusiei împotriva navelor NATO, este aprobată la cele mai înalte niveluri de la Moscova.