Rusia, exclusă din tenisul mondial. Ce se întâmplă cu Daniil Medvedev, noul lider ATP

Rusia, exclusă din tenisul mondial. Ce se întâmplă cu Daniil Medvedev, noul lider ATP
Rusul Daniil Medvedev a devenit lider mondial ATP în această săptămână

Rusia, exclusă din tenisul mondial. Războiul contra Ucrainei declanșat la ordinul președintelui Vladimir Putin are consecințe mari și în plan sportiv. Reprezentanții țării agresoare, căreia i s-a adăugat și Belarus, sunt excluși, treptat, din toate competițiile. Abia devenit număr 1 ATP, rusul Daniil Medvedev își vede deja poziția, dar și cariera, amenințate de deciziile pe care forurile conducătoare ale tenisului mondial le-au luat.

Rusia, exclusă din tenisul mondial

Rusia, exclusă din tenisul mondial. Agresiunea militară a Rusiei, sprijinită de Belarus, contra Ucrainei, a generat un val de măsuri fără precedent în sportul mondial. De la fotbal, la handbal, de la volei, la baschet, echipele țărilor agresoare au fost excluși pe timp nedeterminat din toate competițiile internaționale.

Rusia n-a fost iertată nici la tenis, în ciuda faptului că este deținătoarea atât a Cupei Davis, cât și a Billie Jean King Cup, fosta Fed Cup. Marți, Federația Internațională de Tenis, ITF, a anunțat suspendarea cu efect imediat a Federațiilor din Rusia și Belarus.

„Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia şi facilitarea acesteia de către Belarus. Pe lângă anularea tuturor evenimentelor ITF din aceste ţări, Consiliul ITF anunţă, astăzi, suspendarea imediată a Federaţiei Ruse de Tenis (RTF) şi a Federaţiei de Tenis din Belarus (BTF) din calitatea de membru ITF şi de la participarea în competiţiile internaţionale pe echipe ITF până la noi ordine. ITF rămâne în contact strâns cu Federaţia Ucraineană de Tenis şi este solidară cu poporul Ucrainei”, a precizat ITF în comunicatul postat pe site-ul oficial.

Ce se întâmplă cu Daniil Medvedev, noul lider ATP

Sportivii din Rusia și Belarus care participă la probe individuale au, deocamdată, o „portiță” de salvare. ATP și WTA au anunțat aceeași măsură ca și ITF. Cele două organisme ce guvernează circuitul profesionist au precizat, însă, că jucătorii din cele două state pot continua să evolueze, dar fără să își mai reprezinte țările de origine.

„Deocamdată, jucătorii din Rusia şi Belarus vor putea continua să evolueze în turnee şi la turneele de Grand Slam. Cu toate acestea, nu vor mai evolua sub steagul sau numele ţării lor”, au precizat ATP şi WTA, care au adăugat că nu vor mai avea loc turnee în Rusia.

În această situație se află, în primul rând noul lider mondial ATP, rusul Daniil Medvedev. care l-a detronat pe Novak Djokovic din această poziție, în această săptămână. Este pentru prima oară, după 18 ani, când un alt jucător va fi lider mondial, în afara celor „4 Mari”: Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal și Andy Murray.

Ultima dată acest lucru s-a întâmplat pe 1 februarie 2004 când numărul 1 ATP a devenit americanul Andy Roddick. Daniil Medvedev (26 de ani) este cel de-al treilea rus care devine lider ATP, după Marat Safin și Evgheni Kafelnikov.

Rusia și Belarus mai au și alți sportivi de top în tenisul mondial care se vor găsi în aceeași situație: Andrey Rublev (6 ATP), Aslan Karatsev (22 ATP), Karen Khachanov (25 ATP), Aryna Sabalenka (3 WTA), Anastasia Pavlyuchenkova (14 WTA), Victoria Azarenka (16 WTA), Veronika Kudermetova (24 WTA), Daria Kasatkina (26 WTA).

Foto: Facebook/Daniil Medvedev