Noul lider ATP, în pericol. Ce se poate întâmpla cu rusul Daniil Medvedev

Noul lider ATP, în pericol. Ce se poate întâmpla cu rusul Daniil Medvedev
Rusul Daniil Medvedev, noul lider ATP, a făcut un apel la pace în numele dreptului copiilor de a visa și a-și împlini visurile

Noul lider ATP, în pericol. Rusul Daniil Medvedev adevenit, de luni, noul număr 1 în tenisul masculin. El l-a detronat pe Novak Djokovic, după 2 ani de supremație a sârbului care, nevaccinat, nu a putut să-și apere titlul la Australian Open. Dar războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei pune deja sub semnul întrebării viitorul lui Medvedev în circuitul profesionist. Noul lider ATP poate deconta, fără să-și dorească, „nota de plată” a agresiunii militare a țării sale.

Noul lider ATP, în pericol

Noul lider ATP, în pericol. De luni, tenisul masculin are un nou număr 1 mondial. Rusul Daniil Medvedev l-a detronat pe Novak Djokovic din poziția pe care sârbul o ocupa de 2 ani. Medvedev a ajuns în semifinalele turneului de la Acapulco, lucru suficient pentru a-l întrece pe Nole, care a pierdut în sferturile competiției din Dubai.

Este pentru prima oară, după 18 ani, când un alt jucător va fi lider mondial, în afara celor „4 Mari”: Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal și Andy Murray. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat pe 1 februarie 2004 când numărul 1 ATP a devenit americanul Andy Roddick. Daniil Medvedev (26 de ani) este cel de-al treilea rus care devine lider ATP, după Marat Safin și Evgheni Kafelnikov.

Ce se poate întâmpla cu rusul Daniil Medvedev

Dar noul lider ATP este deja în pericol să nu-și poată apăra poziția pentru prea mult timp. În contextul războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei, Federația Ucraineană de Tenis a solicitat ITF și Tennis Europe ca sportivii din Rusia și Belarus, țară care îl susține pe Vladimir Putin în agresiunea contra statului vecin, să fie excluși din competițiile circuitului mondial.

„Federația Ucraineană de Tenis își exprimă cererea către ITF pentru anularea imediată a Federațiilor Ruse și Bieloruse de Tenis de la statutul lor de membre în cadrul Tennis Europe. Probabil că motivele nu trebuie explicate, pentru că sunt evidente, dar iată că oferim câteva realități: Atacul fără precedent, brutal și sângeros al Rusiei asupra Ucrainei a început deja de 5 zile. Civili sunt omorâți, inclusiv femei și copii. Infrastructura e în colaps. Acest război ne împinge țara cu decenii în urmă. Asta se întâmplă în Europa. Lumea nu a mai văzut așa ceva de la al Doilea Război Mondial.
Rusia și Belarus nu numai că nu au dreptul să organizeze turnee internaționale pe teritoriile lor, însă nici nu ar trebui ca sportivi din aceste două țări să poată participa la competiții din străinătate.
Conducerea Federației Ucrainene de Tenis speră că veți adopta o poziție puternică în cazul acestei cereri.
Președintele Sergiy Lagur”, se arată în scrisoarea către președintele Federației Internaționale de Tenis, David Haggerty, și către președintele Tennis Europe, Ivo Kaderka, scrie Eurosport.

Ce se poate întâmpla cu rusul Daniil Medvedev

Noul lider ATP, Daniil Medveev, nu este singurul jucător de top care ar fi afectat de o asemenea excludere. În ierarhiile mondiale, atât la masculin, cât și la feminin sunt mai mulți tenismeni ruși și bieloruși: Andrey Rublev (6 ATP), Aslan Karatsev (22 ATP), Karen Khachanov (25 ATP), Aryna Sabalenka (3 WTA), Anastasia Pavlyuchenkova (14 WTA), Victoria Azarenka (16 WTA), Veronika Kudermetova (24 WTA), Daria Kasatkina (26 WTA).

În contextul multiplelor sancțiuni cu are Rusia se confruntă și în plan sportiv, presiunea asupra forurilor conducătoare ale tenisului este imensă. De altfel, Elina Svitolina (15 WTA) a boicotat turneul de la Monterrey, Mexic. chiar dacă era cap de serie numărul 1. Sportiva din Ucraina a refuzat  să joace împotriva unei adversare din Rusia, Anastasia Popova și a transmis conducerii WTA că e cazul să ia măsurile ce se impun împotriva sportivilor din țările care au atacat Ucraina.

„Vreau să cer pace în lume”

În schimb, noul lider ATP, Daniil Medvedev a făcut un apel la pace într-un mesaj pe Instagram. Medvedev ar vrea să nu mai existe tensiuni între țări și transmite că fiecare copil ar trebui să aibă dreptul de a visa la lucruri frumoase în viață, nu să le fie stopate din fașă.

„Vă amintiți cu toții ce am spus după finala Australian Open? Această poveste a fost doar despre mine, despre visele mele din copilărie. Și astăzi vreau să vorbesc în numele fiecărui copil din lume. Toți au vise, viața lor abia începe, atât de multe experiențe frumoase urmează să vină: primii prieteni, primele emoții mari. Tot ceea ce simt și văd este pentru prima dată în viața lor. De aceea vreau să cer pace în lume, pace între țări”, a scris rusul în mesajul său.

Daniil Medvedev are, la ora actuală, 8.615 puncte în clasamentul ATP, fiind urmat de Novak Djokovic, cu 8.465 puncte și germanul Alexander Zverev, cu 7.515.

Foto: Twitter/Daniil Medvedev