Rusia cutremură total Europa. Reacțiile marilor puteri nu au întârziat. Este inacceptabil

Alexei Navalny, arestat pe aeroport, imediat după sosire

Scandalul din jurul atacului asupra lui Alexei Navalny a fost unul din cele mai discutate subiecte în 2020. Proeminentul personaj fusese otrăvit în urmă cu șase luni în Siberia. Vehementul critic al regimului din Rusia, fusese transportat în Germania, unde s-a și recuperat. Acum, totul ia o altă amploare după ce Alexei Navalny și-a anunțat revenirea în Rusia.

Alexei Navalny, arestat pe aeroport, imediat după sosire

Scandalul generat de posibilul atentat la viața lui Alexei Navalny, anul trecut, a pus sub lumina reflectoarelor regimul lui Putin din Rusia. Alexei Navalny l-a acuzat direct pe Putin pentru atentatul asupra vieții sale, iar lucrurile par a lua un nou traseu și mai dramatic.

La cinci luni de la acel moment, relatează agenția de presă REUTERS, Alexei Navalny declara că va reveni în Rusia. La începutul acestui an, de altfel a și dat curs acesei declarații. Numai că la aterizarea pe aeroport, în Rusia, forțele de securitate l-au arestat pe Alexei Navalny, anunțând și un proces.

Poliția l-a reținut pe criticul proeminent al Kremlinului, Alexei Navalny, la sosirea duminică la Moscova, după ce a zburat în Rusia din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută, declanșând o ciocnire politică între Rusia și Occident. Măsura l-ar putea pune pe Alexei Navalny în închisoare pentru 3 ani. Acuzațiile aduse sunt că ar fi încălcat condițiile unei pedepse cu închisoarea suspendată.

Aceste mișcări pot reaprinde presiunea politică asupra Rusie din partea Occidentului. Măsurile ar fi de a înăspri sancțiunile asupra Rusiei, în special împotriva unui proiect de 11,6 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia către Germania.

Navalny, de la huligan la opozant direct al lui Putin

Alexei Navalny a fost otrăvit vara trecută de ceea ce testele militare germane au arătat că este un agent nervos Novichok. Versiunea evenimentelor, la acel moment, a fost respinsă de Kremlin. Alături de Alexei Navalny i-a stat soția acestuia, care declara recent celor de la The Telegraph:

”Alexei Navalny a trecut de la un huligan mic la un dușman pe care trebuie să-l umilească, să-l zdrobească și să-l pedepsească ”, a declarat aceasta.

Navalny și-a revenit în Germania și după ce săptămâna trecută a spus că intenționează să se întoarcă acasă, serviciul penitenciar din Moscova anunța că va face totul pentru a-l aresta odată ce se v-a întoarce.

Politicianul, în vârstă de 44 de ani, a râs și a glumit cu jurnaliștii din avion, declarând la decolare că nu se teme și nu crede că va fi arestat. Navalny se confruntă cu potențiale probleme și în alte trei cazuri penale, despre care el spune că sunt motivate politic.

Nu mi-e frica. Știu că am dreptate. Știu că toate cauzele penale împotriva mea sunt fabricate.”, a declarat Navalny în avion jurnaliștilor.

Pasibil de 3 ani și jumătate de închisoare

Patru ofițeri de poliție mascați i-au cerut lui Navalny să-l însoțească la controlul pașapoartelor de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, înainte ca acesta să intre în mod oficial în Rusia. Nu au explicat de ce. Navalny, după ce și-a sărutat soția Yulia pe obraz, a plecat cu aceștia. FSIN a declarat că Navalny a fost reținut din cauza presupuselor încălcări ale pedepsei sale cu închisoare suspendată.

Au mai declarat că va fi ținut în custodie până la o ședință judecătorească de la sfârșitul acestei luni. Respectiva instanță va decide dacă va transforma pedeapsa sa suspendată într-o închisoare reală de 3 ani și jumătate de închisoare.

Susținătorii lui Navalny au spus că încarcerarea  ar putea să-l transforme într-o figură asemănătoare lui Nelson Mandela. Alții au spus că ar ptuea deveni un simbol din ce în ce mai popular al rezistenței împotriva Kremlinului.

Kremlinul, care se referă  la el ca „pacientul din Berlin”, râde pe seama acestor comentarii. Aliații lui Putin indică sondaje de opinie care arată că liderul rus este mult mai popular decât Navalny, pe care îl numesc mai degrabă blogger decât politician.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI