23 aug. 2023 | 08:19

Rusia, anunț teribil privind anexarea unor noi regiuni. Tensiunile din Occident au crescut semnificativ: ”Nu vom aștepta”

News
Rusia, anunț teribil privind anexarea unor noi regiuni. Tensiunile din Occident au crescut semnificativ: ”Nu vom aștepta
Dmitri Medvedev, fostul lider rus

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și în prezent, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al aceleiași țări, a adus în prim-plan o serie de declarații controversate privind faptul că Rusia ar putea să anexeze regiunile separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia. Potrivit informațiilor furnizate de Reuters miercuri, Medvedev a făcut aceste afirmații într-un articol publicat în ziarul rus Argumentî i Faktî.

Mesajul lui Dmitri Medvedev privind anexarea regiunilor separatiste din Georgia

În articolul său, fostul lider rus a menționat că „ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia și Osetia de Sud”. Cu toate acestea, Medvedev a subliniat că o astfel de decizie ar fi luată doar dacă există motive întemeiate, astfel încât, preocupările Kremlinului vor deveni tot mai presante. Articolul marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoașterii independenței acestor două regiuni: „Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a transmis Medvedev.

Această declarație vine în contextul în care oficialii georgieni au exprimat în mod repetat intenția de a se alătura alianței militare conduse de SUA, o mișcare care ar servi la menținerea integrității teritoriale a Georgiei.

Mai mult, Medvedev a evocat anexarea recentă a patru provincii din Ucraina de către Rusia, încălcând suveranitatea și integritatea teritorială a acelei țări. În septembrie anul trecut, Rusia a anexat provinciile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie,deși această mișcare nu a fost recunoscută pe plan internațional.

Declarațiile lui Dmitri Medvedev au stârnit reacții puternice pe plan mondial, aducând din nou în discuție tensiunile geopolitice și relațiile delicate dintre Rusia, Georgia și alte state implicate.

Conflictele care au generat rivalitatea dintre Georgia și Rusia

Relațiile fragile dintre Georgia și Rusia sunt din nou subiectul atenției internaționale, pe fondul discuțiilor despre posibila aderare a Georgiei la NATO. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Georgia și-a pierdut controlul asupra regiunilor Osetia de Sud și Abhazia, care și-au declarat independența sub influența Moscovei în 2008, în urma unei tentative eșuate a Georgiei de a recâștiga controlul asupra Osetiei de Sud, acțiune care a declanșat un conflict militar cu Rusia.

Deși relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit treptat în ultimii ani, declarațiile recente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev au stârnit noi controverse. Medvedev a acuzat Occidentul că a alimentat tensiunile în jurul Georgiei prin discuțiile despre aderarea acesteia la NATO. Acest subiect a fost în mod constant pe agenda discuțiilor dintre Georgia și partenerii săi din NATO, ceea ce a dus la reacții variate în regiune.

Dezbaterea despre aderarea Georgiei la NATO are potențialul de a provoca o nouă escaladare a tensiunilor dintre Rusia și Occident. Moscova consideră extinderea NATO către statele aflate în zona sa de influență ca o amenințare la adresa securității sale și a reacționat cu ostilitate în trecut în cazul altor țări din regiune care au căutat să se alăture alianței militare occidentale.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Capital.ro
Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
CUTREMUR în RomâniaI! UNDE s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro