Marți, ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Soigu, a făcut un anunț surprinzător cu privire la utilizarea unor arme, până acum interzise, din cauza efectelor negative asupra populației și mediului. Astfel, omul de încredere al lui Vladimir Putin a transmis că, Rusia va începe să folosească niște arme similar cu cele pe care SUA urmează să le trimită Ucrainei.
Amenințările omului de încredere al lui Putin au ajuns initial în presa rusă, fiind preluate ulterior de către Reuters și EFE. Astfel, ministrul rus al Apărării a susținut că Moscova se vede nevoită să folosească un atac similar cu cel pregătit de Ucraina, dacă SUA îi va furniza arme cu dispersie, așa cum a fost anunțat.
În urmă cu cinci zile SUA a anunțat că va răspunde solicitările ucrainene privind trimiterea munișiilor cu dispersie, armă interzisă în peste 100 de țări, din cauza efectelor devastatoare pe care le produce asupra civililor și a zonelor rezidențiale. Utilizarea acestor arme a fost asociată cu pierderi nejustificate de vieți omenești și daune semnificative asupra infrastructurii civile.
Decizia SUA de a trimite astfel de arme interzise a stârnit revolta multor grupuri care luptă pentru drepturile oamenilor, deoarece acest tip de muniție reprezintă o metodă de lansare a unui număr mare de bombe mici la o rachetă, care ulterior le împrăștie în zbor pe o suprafață mare.
Deși sunt destinate să explodeze la impact, de multe ori nu se întâmplă acest lucru, mai ales atunci când ele aterizează pe teren umed sau moale. Din păcate, efectul lor nu este anulat, astfel că se pot activa ulterior la orice mișcare umană, mutilând sau ucigând victima, indiferent dacă este ea ținta sau se află întâmplător în preajma explozibilului.
Șoigu a declarat ieri că, Rusia deţine muniţie cu dispersie, dar până acum s-a abţinut să o folosească în campania sa militară,”fiind conştientă de ameninţarea pe care o reprezintă aceasta pentru populaţia civilă”, a transmis acesta.
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul rus a mai menţionat că niciuna dintre cele trei țări, Rusia, nSUA sau Ucraina nu participă la Convenţia privind bombele cu dispersie ce vizează interzicerea folosirii acestora, ceea ce reprezintă un semn legat de planul de a folosi în viitor aceste arme periculoase.
Mai mult, Serghei Șoigu a dat asigurări privind faptul că, Moscova deţine rezerve semnificatice de astfel de muniţii, care sunt şi „mult mai eficiente” decât cele analoage ale SUA.
Pentru a fi mai credibil, omul lui Vladimir Putin a specificat că, începând cu 2022, Rusia și-a pus la punct complexul militar-industria, intensificându-și producţia de diferite arme şi alte echipamente destinate armatei. Pe de altă parte, decizia SUA de a furniza acest tip de arme Ucrainei nu face altceva decât să prelungească războiul, a mai adăugat Șoigu.