Dacă ești în pană de idei pentru o gustare la pachet sau dorești pur și simplu ceva bun făcut în casă, fără prea mult efort, uite o rețetă delicioasă de rulouri umplute cu cremă de unt, scorțișoară și stafide. Un deliciu pentru toată familia. Cu ingrediente obișnuite, rulourile cu scorțișoară se prepară din
aluat dospit și umplutură cremoasă de unt aromat.
Partea bună a acestei umpluturi pentru rulouri cu scorțișoară este că ingredientele pentru umplutură pot fi înlocuite după gustul fiecăruia. Crema de unt poate fi înlocuită cu cremă de ciocolată, cremă de brânză aromată cu coji de portocale, cu cremă de nuci sau mai poți face o glazură de glazură de vanilie, cremă de brânză sau cremă de cafea.
Tehnica de rulare a aluatului nu este deloc dificilă. Aluatul dospit se întinde în foaie de grosime un centimetru, se distribuie umplutura și se rulează strâns. Sulul de aluat format se taie cu un cuțit bine ascuțit, în rondele egale de grosimea dorită. Rondelele de aluat se mai lasă la dospit pentru încă
30 de minute. La coacere, se lasă distanță între rulouri pentru că ele mai cresc în volum. Notă: toate ingredientele pentru aluat se folosesc la temperatura camerei.
Aluat
Umplutură
I. Aluat
1. Într-un castron se amestecă drojdia cu zahărul și laptele cald. Se lasă 10 minute până se activează drojdia. Când la suprafața amestecului de lapte cu drojdie
apar bule, atunci drojdia este activată.
2. Într-un bol încăpător, se bat cu telul ouăle cu un praf de sare, apoi se adaugă uleiul și zahărul vanilat.
3. Peste ouă se toarnă amestecul de lapte cu drojdie, apoi se pune jumătate din cantitatea de făină. Cu o spatulă se amestecă bine până se formează un aluat moale, lipicios.
4. Se adaugă și restul de făină și se frământă până se leagă aluatul.
5. Aluatul se lasă la dospit, pentru o oră, în bolul acoperit cu folie alimentară sau un șervet curat.
II. Umplutură
1. Untul moale se mixează cu zahărul alb sau brun până rezultă o cremă.
2. Într-un bol se amestecă scorțișoara cu pudra de cacao
3. Stafidele se lasă la hidratat în apă călduță amestecată cu puțin rom sau lichior de portocale.
III. Rulare, umplere și coacere rulouri cu stafide și scorțișoară
1. După ce aluatul a dospit și și-a dublat volumul, se întinde pe blatul de lucru, în foaie de un centimetru grosime.
2. Se unge aluatul cu crema de unt, se presară amestecul de scorțișoară cu cacao. Stafidele, scurse de apă, se distribuie pe toată suprafața aluatului.
3. Se rulează aluatul strâns apoi, cu un cuțit bine ascuțit, se taie aproximativ, 10 rondele egale.
4. Cuptorul se încinge la 180 de grade
5. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se așază rulourile cu scorțișoară, lăsând spațiu între ele pentru că la coacere cresc în volum.
6. Rulourile formate se mai lasă la dospit pentru 30 de minute.
7. Se dă tava cu rulouri la cuptorul pre încins, pentru aproximativ 30 de minute sau până se rumenesc.
8. După ce s-au copt, se presară zahăr vanilat sau se ung cu glazura preferată.
Rulourile cu scorțișoară se mai pot consuma cu sos de smântână frecată cu zahăr vanilat. Delicios!
Poftă bună!