Dacă te numeri și tu printre persoanele credincoase, mai mult ca sigur înalți rugăciuni de Sfântul Andrei. Iată o rugă pe care o poți face la orele de prânz, pe 30 noiembrie. Credincioșii o rostesc pentru a avea parte de minuni, pentru a atrage sănătate, prosperitate și siguranță în viețile lor.
În afară de tradițiile respectate de români de Sfântul Andrei, prăznuit pe data de 30 noiembrie a fiecărui an, credincioșii au și alte obiceiuri în această zi. Se merge la biserică, se aprind lumânări și se fac rugăciuni pentru ca oamenii să fie feriți de rele și de blesteme.
Tradiția spune că la finalul lunii noiembrie, pe data de 30 noiembrie, se deschid porțile Iadului, iar strigoii și celelalte spirite rele ies în lume și îi bântuie pe oamenii de pe pământ. Multe practici se trag de la asocierea Sfântului Andrei cu o divinitate dacică, Sântandrei.
Citește și: La mulți ani, Andrei și Andreea. Cele mai frumoase mesaje pentru sărbătoriții zilei
Pentru că tradiția joacă un rol foarte important pentru poporul român, mulți cred că una dintre soluțiile pentru a ține departe strigoii și duhurile rele de oameni este reprezentată de rugăciunea. Acest obicei a fost îmbrățișat, în mod deosebit, de persoanele credincioase.
Așa se face că, de Sfântul Andrei, mulți români își fac timp pentru a se ruga la biserică. Rugăciunile pot fi făcute și acasă. Există, de exemplu, o rugăciune ce se face la orele de prânz – dar nu numai -, prin care credincioșii atrag asupra lor sănătate, prosperitate și protecție dumnezeiască.
„Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.
Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!”