Rugăciunea pe care este bine să rostești în caz de boală. Cuvintele pe care să le spui în momentele grele

de: Ionuț Vieru
18 10. 2022

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în caz de boală. Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendarul ortodox. Credincioșii rostesc o rugăciune către Sfânta Parascheva sau Sfânta Vineri, așa cum mai este denumită în popor, pentru sănătate și pentru a fi feriți de cele mai grave boli atât ei, cât și cei dragi lor.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în caz de boală

Românii vin în fiecare an, pe data de 14 octombrie, la moaștele Sfintei Parascheva din Iași. Aceștia se roagă pentru sănătate și pace în familie. Iată rugăciunea pe care este bine să o rostești în caz de boală:

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Despre Sfânta Parascheva. Cum și-a petrecut viața în slujba Domnului

Românii merg în fiecare an la moaștele Sfintei Parascheva pentru a se ruga pentru sănătate, atât lor, cât și celor dragi. Viața Sfintei a fost una scurtă, 27 ani, însă intensă din punct de vedere religios. Mulți se întreabă cum a murit și de ce a trecut în neființă la o vârstă atât de fragedă.

Moartea Sfintei Parascheva este un mister, însă se știe că a fost înmormântată fără să îi afle cineva identitatea. Trupul ei a fost recuperat, iar mai apoi i s-a aflat identitatea. În cele din urmă, moaștele ei au ajuns în țara noastră. Iată cum a fost posibil.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost fiica unei familii bogate și religioase. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivatos din Tracia. De-a lungul vieții a vizitat mai multe mănăstiri din Orient și a avut grijă de mulți copii orfani. A avut un singur frate, Eftimie, care a intrat în viața monahală după 30 de ani de călugărie.

Sfânta obișnuia să meargă la biserică cu mama ei. La doar 10 ani și-a donat hainele celor nevoiași, după ce a auzit următoarele cuvinte din Evanghelie: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze Mie”.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva în România

Moaștele ei au fost descoperite după ce, alături de ea, a fost îngropat un marinar. Trupul ei a fost dus mai apoi la Biserica Sfinților Apostoli. După 200 de ani au fost mutate la Târnovo, Vidin, Krușevaț, Belgrad, Constantinopol, Iași, București, iar apoi înapoi la Iași.

De atunci și până în zilele noastre, români din toate colțurile lumii vin în fiecare an la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Se spune că cei care se închină la aceasta vor fi feriți de boli.

Sfintele moaște au fost aduse în Iași de domnitorul Vasile Lupu și așezate la Biserica Sfinții Trei Ierarhi la 13 iunie 1641. Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei de atunci, a dispus mutarea moaștelor în noua catedrală, după ce, în urma unui incendiu care a avut loc în decembrie 1888, moaștele au rămas neatinse.

Citește și: Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Vindecări miraculoase și inexplicabile. Mărturiile pelerinilor: „O minune dumnezeiască!”