Rugăciune către Sfântul Dumitru. Cuvintele puternice pe care să le rostești pe 26 octombrie ca să fii ferit de necazuri și boli
Rugăciune către Sfântul Dumitru. Izvorâtorul de Mir, așa cum mai este denumit și în popor, este celebrat anual de Biserica Ortodoxă și de cea Catolică. Este unul dintre cele mai importante. Cu acest prilej, în fiecare an, în Capitală are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile.
Sfântul Dumitru 2022. De ce este denumit și Izvorâtorul de Mir?
Sfânta Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de catolici. De asemenea, pe 27 octombrie, a doua zi, în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Acesta mai este numit și Ocrotitorul Bucureștilor.
Această sărbătoare este una foarte importantă, mai ales pentru bucureșteni. Sfântul Dumitru este o zi marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, la fel ca multe alte sărbători creștine. Sfântul Dumitru mai este considerat ca fiind patronul păstorilor, cel care desfrunzește codrul și usucă toate plantele.
Moaștele Sfântului Dumitru se află în biserica pe locul martiriului său din Tesalonic. Din acestea curge mir, motiv pentru care mai este denumit și Izvorâtorul de Mir. Se spune că este un mir miraculos și este dăruit creștinilor cu diverse boli grave spre vindecare.
Racla în care se află sfintele moaște este deschisă în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dumitru, la Vecernie. Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște din care curge mir. Apoi, amestecă untdelemnul aromat și sfințit cu ulei de la Sfântul Maslu. Ulterior, acesta este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
Sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii, potrivit superstițiilor pastorale. Sfântul Dumitru este ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, după hramul Sfintei Parascheva. Iată câteva tradiții și obiceiuri care se respectă și în prezent:
- Din bătrâni se zice că, la Sâmedru, oamenii din morminte se fac muroni, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, năpustesc peste cei vii;
- Se mai crede, de asemenea, că așa cum este ziua de Sfântul Dumitru, așa va fi toată iarna, din punct de vedere meteorologic;
- Dacă în noaptea de 26 octombrie e lună plină, iar cerul este senin, iarna va fi bună. În schimb, dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;
- În noaptea de Sfântul Dumitru, ciobanii pândesc unde dorm oile. Dacă de dimineață se scoală întâi o oaie albă și pleacă în jos, iarna va fi grea; dacă se scoală o oaie neagră și pleacă în sus, iarna va fi ușoară;
- În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi sfântă va avea parte numai de pagubă în anul ce vine;
- În Dobrogea se obișnuiește ca flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale în ziua Sfântului Dumitru, printre ei aflându-se și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă. Astfel, ei capătă bacșișuri. Obiceiul poartă denumirea de „datina Saiegiilor“.
Rugăciune către Sfântul Dumitru
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și harazit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”