Roxana Ciuhulescu, dezvăluiri noi despre operația de 9 ore a fetei sale: ‘A purtat corsetul 21 de ore din 24’

de: Ștefan R. Apostol
16 10. 2023

Deși, aparent, nu este o afecțiune generalizată în rândul copiilor, scolioza este o afecțiune extrem de dură, care poate influența creșterea acestora. Prin acest gen de probleme a trecut și fiica celebrei Roxana Ciuhulescu, ca urmare a creșterii rapide, ceea ce a dus la o operație de 9 ore a fetei sale. Invitată la Cătălin Măruță, Roxana Ciuhulescua făcut câteva dezvăluiri noi despre operația de 9 ore a fetei sale.

Scolioza la copii și cât le afectează creșterea normală

Cele mai recente studii, realizate la cel puțin 400 de tineri pacienți, a scos în evidență informații importante, conform cărora, creșterea copiilor cu scolioză nu a părut să difere de cea a colegilor lor normali.

Vezi despre: Ce boală are campionul David Popovici, de fapt. Secretul lui s-a aflat după ce a câștigat

Cu toate acestea, atunci când măsurarea creșterii a fost corectată în funcție de vârsta scheletului, s-a constatat că copiii cu scolioză erau mai înalți și mai grei.

Atât băieții, cât și fetele cu scolioză au prezentat o tendință semnificativă de întârziere a vârstei scheletice, iar fetele au prezentat o tendință semnificativă de întârziere a pubertății , se mai arată în studiu.

Întârzierea dezvoltării scheletice și sexuale observată pentru întreaga serie a fost și mai evidentă în cazul fetelor, pentru care curbura coloanei vertebrale a depășit 20 de grade, iar autorii studiului îndeamnă ca istoricul menstrual și determinarea vârstei scheletice să fie incluse în examinarea inițială a pacienților cu scolioză.

Fiica Roxanei Ciuhulescu și problemele medicale dure

Din păcate, printr-o situație similară avea să treacă fiica Roxanei Ciuhulescu, iar tânăra a povestit în platoul emisiunii ”La Măruță”, despre această experiență deloc plăcută:

”Mi-a fost foarte greu cât am stat în spital, o săptămână am stat în spital. Mi-a rămas în cap corsetul ăla pe care a trebuit să îl porți doi ani. Nu vreau să mai aud de el, l-am aruncat, doi ani am stat cu el, da.

Am scris pe el ”Bye-Bye” și l-am aruncat. Fac recuperare zilnic, kineto. Am voie să fac înot din luna noiembrie, dar m-am reapucat de dansuri, adică nu neapărat că m-am apucat.

Eu sunt boboc la liceu și particip la Miss Boboc, trebuie să fac un moment special. În ultima lună mă dureau coastele foarte tare, doar stăteam în pat și mă durea”, a spus Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu, la PROTV.

”Mi-a fost foarte greu cât am stat în spita”

Citește și: Roxana Ciuhulescu nu s-a dezlipit o clipă de fiica ei, după operația de 9 ore, la coloană: ”Aș fi dormit și pe jos, lângă patul ei” EXCLUSIV

Roxana Ciuhulescu face dezvăluiri noi despre operația de 9 ore a fetei sale

Indiferent că ești un anonim, sau persoană publică, faptul că fiul sau fiica ta trece prin astfel de probleme, și mai ales intervenții chirurgicale, este o situație și o experiență nedorită nimănui.

Aflată alături de fiica sa în platoul emisiunii realizate de Cătălin Măruță la Pro TV, Roxana Ciuhulescu a făcut dezvăluiri noi despre operația de 9 ore a fetei sale:

”Imaginează-ți că purta 21 de ore cu el din 24, era groaznic pentru că nu putea să doarmă, chiar m-am gândit să înființez o campanie pentru copiii care au scolioză.

Chiar m-am gândit să înființez o asociație în care să le ofer suport copiilor cu scolioză.”, a recunoscut vedeta pentru Cătălin Măruță.

Citește și: Roxana Ciuhulescu a ajuns pe mâna medicilor. ”Eram anchilozată, nu mă mai puteam deplasa”. Interviu EXCUSIV

Conform datelor medicale și de studiu, scolioza idiopatică la adolescenți, cel mai frecvent tip de scolioză, apare adesea între 10 și 16 ani, exact atunci când mulți copii sunt nerăbdători să se lanseze într-o multitudine de sporturi și programe atletice de gimnaziu și liceu.

În acest context, Roxana Ciuhulescu avea să recunoască că nu a observat la timp problemele fiicei sale, ci partenerul ei:

”Eu nu am observat problema, Silviu a observat că are un umăr mai sus și unul mai jos, încă luptăm cu problema asta. În ultima fază mi-am dat seama că nu i se mai vedea un omoplat, cel stâng. Are două tije acum cu 22 de șuruburi, iar astea rămân toată viața, le putem scoate, desigur.

Are restricții la sport, nu are voie să facă sporturi de contact, parașutism. Ce să spun, eu am slăbit cred că 4 kilograme, nici păr nu mai am de la atâta stres și suferință. Așteptând vești din sala de operații, în 9 ore să nu știi nimic din ce se întâmplă..îmi tremurau mâinile.

Exista un risc de paralizie, am semnat o grămadă de hârtii în care ne-am asumat și asta. Eu am stat în rezervă cu Silviu, mă plimbam în continuu, am avut tendința să stau la sala de operații și îmi pare rău că nu am cerut asistentelor ceva, că făcusem atac de panică. Îmi bubuia inima, mă uitam non stop la ceas”, a mai spus Roxana Ciuhulescu.

Roxana Ciuhulescu: ”Eu am observat că este mai înaltă”

Deși a trecut printr-o operație dificlă, timp de 9 ore, acum Ana, fiica vedetei, este mult mai bine, aflându-se în perioada de recuperare. Cu toate astea, deși descoperită relativ la timp, Roxana Ciuhulescu recunoaște că a fost destul de greu, pentru toată lumea.

”A crescut 7 cm, practic i-a îndreptat coloana și a recâștigat cm pe care trebuia să îi aibă în mod normal.

Eu am observat că este mai înaltă, iar când am măsurat-o recunosc că m-am bucurat. Nu îmi calcă pe urme, nu va fi înaltă ca mine.”

”Eu nu am observat problema, Silviu a observat că are un umăr mai sus și unul mai jos”

În ceea ce o privește pe Ana, întrebată de Cătălin Măruță dacă ar vrea să fi la fel de înaltă ca mama ei, aceasta a decis să răspundă că: ”Nu, nu știu, nu vreau să fiu atât de înaltă, mama ar vrea! Dai cu capul de perete.

Află și: Cum se înțelege Roxana Ciuhulescu cu fostul soț: ”Discutăm strict despre copil, nu pot să zic că am rămas prieteni” EXCLUSIV

Câți copii din lume suferă de scolioză idiopatică

Conform datelor colectate la nivel mondial, un total de 268.372 de pacienți tineri au fost diagnosticați cu scolioză idiopatică.

Pe grupe de vârstă, incidența scoliozei idiopatice la adolescenți la pacienții cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani a fost de 0,821%, comparativ cu 0,029%, 0,192% și 0,709% pentru pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani, 3 și 9 ani și, respectiv, 15 și 19 ani.

Atât populația urbană masculină, cât și cea feminină au avut incidențe mai mari decât populația rurală, fără diferențe de vârstă la momentul diagnosticului. Analiza supraviețuirii a confirmat că 0,7% dintre pacienții diagnosticați au fost supuși unui tratament chirurgical în decurs de cinci ani.